top
Vietnamese koriander
Persicaria odorata
VIETNAMESE KORIANDER
 
VIETNAMESE KORIANDER (RAU RAM) | PERSICARIA ODORATA

Rau răm

Vietnamese koiander

Rau răm of Vietnamese koriander is een kruid uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae), waartoe onder meer rabarber en boekweit behoren.

Rau răm wordt van oudsher in de Zuid-Aziatische keukens gebruikt, en is daarbuiten relatief onbekend. Qua smaak en geur zit rau răm tussen citroengras (sereh) en koriander in, maar beide zijn geen familie, hoewel de naam anders doet vermoeden. Vietnamese koriander mag vergelijkbaar zijn met 'gewone' koriander (Corandrium sativum), maar is beduidend milder dan de Zuid-Amerikaanse culantro (Eryngium foetidum).

De Vietnamese koriander is een overblijvende plant die in subtropische en tropische gebieden groeit waar het ook vochtig is. De plant wordt slechts 15 tot 30 cm hoog en heeft donkergroene bladeren met kastanjekleurige vlekken en een rode onderkant.

GEBRUIK EN BEWAREN

De bladeren worden vooral rauw gegeten of kort voor het einde van de bereiding toegevoegd. De kleinere, onvolgroeide bladeren zijn het lekkerst, mals, de grotere volgroeide bladeren soms wat leerachtig. Snijd ze daarom fijn. Eventueel te vervangen door gelijke delen sereh en koriander, waarbij men in Vietnam eerst kiest voor culantro en pas dan voor koriander. Of, authentieker, vervang de rau răm door het blad van de moerasanemoon (Houttuynia cordata).

Oorsprong en verspreiding

Vietnamese koriander groeit in het wild in Vietnam, waar het rau ram wordt genoemd. Het is het centrale ingrediënt in de beroemde (Maleise) laksa-soep. Het blad heet er, net als in Indonesië daun laksa of daun kesum.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord koriander zou verwijzen naar Ariadne, dochter van de Griekse god Minos. Haar naam zou verbasterd tot koriadnon in het Oud Grieks koriannon worden. Via het Latijnse coriandrum en het Oud Franse coriandre is het woord in veel talen verbasterd nog altijd zeer herkenbaar.

Ook de toevoeging Vietnamees is vrij algemeen, zelfs in het Chinees, hoewel de Engelsen gezien hun benaming het mint karakter meer de doorslag vinden geven dan de koriander.

Vertaling Vietnamese koriander

engels
smartweed, vietnamese mint
frans
renouée odorante
italiaans
coriandolo di vietnam
spaans
coriandro de vietnam
duits
vietnamesischer koriander
manipuri (india)
phakpai
vietnamees
rau răm
chinees
yua nan xiang cai 越南香菜
kantonees
jyut naam hoeng coi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Er is te weinig gepubliceerd om met stelligheid gegevens te presenteren.

BRONVERMELDING UPDATE JULI 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Persicaria odarata | Wikipedia (EN/IT) Vietnamese cilantro | Mountain valley growers Vietnamese coriander | Botanical.com Vietnamese coriander | Gernot Katzer's spice pages