Lotuszaad
Nelumbo nucifera
LOTUSZAAD
 
LOTUSZADEN | NELUMBO NUCIFERA

LOTUSZAAD

De lotusbloem heeft een levenscyclus van zes dagen. In die zes dagen vormt zich de zaaddoos, die nadat de bloem is uitgebloeid, verdroogt en in het water valt. Met de zaden.

De zaaddoos is een schijnvrucht. Hij heeft een kegelvorm, waarbij de bodem van de kegel, het vlakke naar boven of voren gerichte deel, de zaden bevat. Deze zijn zo groot als een hazelnoot.

Wanneer het zaad rijpt, vergroeit het bruine vlies met de kern. Afhankelijk van hoe rijp de zaden zijn, hoe vroeg de zaaddoos geplukt wordt, zijn ze bruin of wit. In het laatste geval is de zaaddoos nog groen, en kan het vlies gemakkelijk verwijderd worden, bij de rijpe zaden is dat niet het geval. Om de bitter smakende kiem te verwijderen, dienen de rijpe, harde zaden gekraakt te worden. Bij de onrijpe zaden, kan de kiem met een scherp voorwerp verwijderd worden zonder het zaad verder te beschadigen.

AANKOOP EN VERKRIJGBAARHEID

De meest intrigerende vorm waarin de zaden verkocht worden, is in de originele verpakking, in de nog groene zaaddoos. De zaden kunnen rechtstreeks uit de zaaddoos - rauw - gegeten worden. Gedroogde lotuszaden zijn vrij algemeen verkrijgbaar. Ze hebben een gelige kleur, tenzij ze gebleekt zijn.

GEBRUIK EN BEREIDING

Lotuszaad wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het maken van lotuszaadpasta (Liánróng 蓮蓉), de vulling van mooncakes. Tenzij de zaden meegekookt worden, zoals in soepen of congee's, worden de zaden een nachtje in water geweekt.

In China worden lotuszaden vooral in heldere soepen gebruikt om de warmte op te heffen (Qīngrè 清熱), een belangrijk begrip in de Chinese keuken.

BEWAREN

Verse lotuswortel is in de koelkast een week te bewaren. Het best in een vochtige doek.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Heilige lotus komt van oorsprong uit tropisch Azië, maar is ook in koelere gebieden genaturaliseerd, en zelfs in Europa, in de meren bij Mantua in Italië

De lotus is van origine Chinees. De oudste fossielen van de lotusplant dateren van meer dan 15 miljoen jaar geleden. Er zijn aanwijzingen dat de lotus 5.000 à 6.000 jaar geleden in China gecultiveerd is, en dat de wortel gegeten werd.

De lotus komt behalve in Azië ook in Australië en tropisch Amerika voor, onder meer in Suriname. De lotusbloem is het symbool van reinheid, vanwege de unieke eigenschap zichzelf te reinigen, en is het nationeel embleem van Vietnam en Thailand.

Ook voor het Oude Egypte en Rome was de lotus belangrijk.

In China bestrijkt de lotus meer dan 300.000 hectare, merendeels in de vorm van vijvers en ondergelopen velden, vergelijkbaar met rijstpaddies.

VERTALING LOTUSZAAD

engels
lotus seed
frans
graine de lotus
italiaans
seme de loto
spaans
semilla de loto
duits
lotussamen
arabisch
 
turks
lotus tohumu
hindi (india)
kamal beej
indonesisch
biji taratai
vietnamees
hạt sen
japans
hasu no tane
chinees
liánzǐ
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Lotuszaad is rijk aan vitamine B1 en foliumzuur, en bevat veel mineralen.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

332,0
kcal
(1390,0 kJoule)
15,4
gram
eiwitten
64,5
gram
koolhydraten
2,0
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,4
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,2
gram
meervoudig onverzadigd
102,0
mg
omega-3
1064,0
mg
omega-6
VITAMINES
16,5
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(54,5% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
1,6
mg
nicotinezuur (B3)
(10% ADH)
0,9
mg
pantotheenzuur
(15% ADH)
0,6
mg
vitamine B6
(40,0% ADH)
104,0
µg
foliumzuur (B9)
(52% ADH)
MINERALEN
163
mg
calcium
0,4
mg
koper
3,5
mg
ijzer
1368
mg
kalium
210
mg
magnesium
2,3
mg
mangaan
5,0
mg
natrium
626
mg
fosfor
1,1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2018

Lotus seed | Wikipedia (EN) Know what you eat: lotus seed (dried) | Nutrition Data self