Lotusscheuten
Nelumbo nucifera
LOTUSSTENGEL
 
LOTUS(BLAD)SCHEUTEN

LOTUssCHEUTEN

BLAD- EN BLOEMSCHEUTEN VAN DE HEILIGE LOTUS

Wanneer de lotusplant een nieuw blad of een nieuwe bloem vormt, groeit deze met de aanzet voor het blad hetzij de bloem vanuit de rhizoom op de waterbodem richting het wateroppervlak. Ze worden onder het wateroppervlak geoogst.

Het lotusrhizoom (lotuswortel) is opgebouwd uit segmenten van 10 à 15 cm lengte. Aan het oog - het ene uiteinde van het rhizoom-segment groeien de wortels waarmee de plant aan de bodem verankerd is, aan de knoop (nodium) - aan het andere uiteinde - groeien de scheuten.

De bladeren en de bloemen staan op afzonderlijke stengels, één blad of één bloem per steel. Ze worden geoogst voor ze het wateroppervlak raken en het blad (of de bloem) zich opent.

Beide scheut-vormen worden verhandeld onder de benaming lotus-tip, ook wel meer specifiek lotus-flower-tip of lotus-leaf-tip.

De verse scheuten zijn bleek (wit) tot lichtgroen van kleur en hebben net als de verse stengels (zonder 'tip') knapperig en hebben een licht zoete smaak.

AANKOOP EN VERKRIJGBAARHEID

Verse lotusscheuten zijn verkrijgbaar in de meeste landen waar de lotus wordt verbouwd, zoals in China, Thailand en Vietnam, daarbuiten alleen in geconserveerde vorm.

GEBRUIK EN BEREIDING

De scheuten worden gebruikt in salades, curries en roerbakgerechten met varkensvlees, vis of schaaldieren. Een bekend recept is dat van makreel-kokossoep Tom Kati Sai Bua, van origine Thais.

BEWAREN

De verse scheuten zijn in de koelkast een week te bewaren. Het best in een vochtige doek of in een bakje.

ANATOMIE VAN DE PLANT

MEER OVER DE ANOTOMIE IN HET ARTIKEL OVER DE LOTUS

De lotus heeft een 'kruipend wortelstelsel' of rhizoom, een ingenieus systeem op de bodem van het water waarin alle bestanddelen voor de groei van de plant zijn opgeslagen.

Het lotusrhizoom is opgebouwd uit segmenten van 10 à 15 cm lengte. Aan het oog - het ene uiteinde van het rhizoom-segment groeien de wortels waarmee de plant aan de bodem verankerd is, aan de knoop (nodium) - aan het andere uiteinde - groeien de scheuten.

Naast dat het rhizoom de opslagplaats is voor de elementen waaruit de plant kan bestaan, scheuten (stengels), bladeren en bloemen bevatten, is het rhizoom de opslag voor voedsel en water. Onder natuurlijke omstandigheden wordt dit reservoir gevuld zodra de plant in het najaar in ruste gaat.

Iedere knoop in het rhizoomstelsel bevat alle ingredënten voor de ontwikkeling van de plant, en wanneer zich een nieuwe scheut vormt, zoekt deze zijn weg naar het wateroppervlak om pas daar een volgende ontwikkelingsfase in te gaan.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Lotusscheuten vind je overal in Zuidoost-Azië waar de heilige lotus groeit en als voedsel wordt verbouwd.

GEZONDHEIDSASPECTEN EN VOEDINGSTOFFEN

De scheuten bevatten net als de stengels veel mineralen zoals calcium en ijzer, vitaminen en vezels, en weinig vet.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2018

An Insight Into Simulated Product Development: Lotus Stem Dip | J.D. Vora e.a. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology (IOSR-JESTFT) e-ISSN: 2319-2402,p- ISSN: 2319-2399.Volume 9, Issue 8 Ver. I (Aug. 2015), PP 18-24