top
Vietnamese cassia
Cinnamomum loureiroi
VIETNAMESE CASSIA
 
VIETNAMESE CASSIA

VIETNAMESE CASSIA

Op de wereldmarkt is Vietnamese cassia een kleine speler, en kwalitatief één van de mindere kwaliteiten cassia. Of de Vietnamese cassia (Cinnamomum loureiroi) wel een aparte botanische soort is, wordt in twijfel getrokken, het zou ook een variëteit van de Chinese cassia (Cinnamon cassia) kunnen zijn.

Kaneel is de geschilde, gedroogde bast van een kaneelboom, in dit geval de Cinnamomum loureiroi, ook wel Vietnamese cassia genoemd. Echte kaneel is uitsluitrnd afkomstig van de Cinnamomum verum, een boom die van nature voor komt op Sri Lanka, het vriegere Ceylon, en ook Ceylon kaneel wordt genoemd. De meeste 'kaneel' op de wereldmarkt is afkomstig van cassiabomen.

Cassiabomen zijn groenblijvende planten uit de laurierfamilie (Lauraceae), waartoe ook laurier en avocado behoren. De Loureiri is een 8 tot 10 meter hoge boom, vergelijkbaar met de Chinese cassia, de Cinnamomum cassia. De vruchten en de zaden van de Vietnamese cassia zijn kleiner dan die van deze boom.

CULTUUR [VIETNAM]

Door tijdens de groei het uitlopen van takken te voorkomen, forceert men een rechtopgaande boom zonder takken. Daarmee lijkt de teelt op die van de Indonesische korintje. Tussen het tiende en twaalfde jaar verwijdert men de bast van de stam en de grotere takken. De boom wordt pas daarna gekapt. Om de bast te kunnen schillen worden er plakken van gesneden door de bast horizontaal en verticaal in te snijden.

Net als in de Sri Lankese teelt van de echte kaneel, wordt de boom vlak boven de grond afgezaagd, zodat deze weer kan en zal uitlopen. De uitlopers worden gebruikt om nieuwe bomen te planten, één van de methoden om de boom te vermenigvuldigen naast de vermenigvuldiging door zaad.

EIGENSCHAPPEN

Vietnamese cassia bevat van alle 'kanelen' het hoogste gehalte aan cinnamaldehyde, en tevens het hoogste gehalte aan coumarine, een stof die de stolling van het bloed remt, en waar je dus voorzichtig mee moet om gaan. De gedroogde kaneel is donkerbruin, en bevat 1-4% etherische olie, waarvan 60-98% cinnamaldehyde, een hoog percentage, vergelijkbaar met dat van Chinese cassia.

Liefhebbers van Vietnamese cassia noemen de smaak er van complexer dan die van Chinese cassia, ondanks het vrijwel identieke gehalte aan kaneelzuur (cinnamaldehyde). Het hoge gehalte aan coumarine zorgt bovendien voor een extra bittere toon. Sommigen waarderen dat. In Amerika bijvoorbeeld, waar men alle denkbare superlatieven gebruikt om Vietnamese cassia aan te prijzen, 'the by far out most popular cinnamon', vooral om dat hij zoeter zou zijn dan Chinese cassia, maar minder zoet dan echte kaneel. Niet geheel toevallig wordt de cassia in de VS Saigon cinnamon genoemd. Saigon is de Franse benaming van het huidige Ho Chi Minhstad (Thành phố Hồ Chí Minh) tot de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1976.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Dit type kaneel wordt veelal om marketing-redenen aangeboden onder de naam Saigon kaneel. De kaneel is niet afkomstig uit Saigon. De kaneel komt uit andere delen van Vietnam, maar kan ook uit Japan of China komen.

Culinair gebruik en bereiding

Kaneel wordt in alle keukens ter wereld en in de hele voedingsindustrie gebruikt, zowel in zoete als hartige bereidingen. Vaak is dat korintje, hoewel je die naam zelden op de verpakking zult zien staan. Kaneel is een belangrijk bestanddeel in diverse kruidenmengsels, zoals ras-el-hanout, en wordt in de Vietnamese keuken onder andere gebruikt in Pho Hanoi.

Van de Vienamese cassia worden behalve de bast ook de gedroogde bloemknoppen en de bladeren (voor olie) gebruikt. Ook uit de bast wordt olie gewonnen.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Het is het beste om kaneelstokjes goed afgesloten, op een niet te warme, donkere plaats te bewaren, en niet langer dan een jaar. Kaneelstokjes kunnen niet ingevroren worden.

Kaneelpoeder liefst niet langer dan zes maanden bewaren, eveneens goed afgesloten, verstoken van zonlicht.

Oorsprong en verspreiding

Vietnamese cassia komt van oorsprong van het vasteland van Zuidoost-Azië maar wordt vrijwel uitsluitend in Vietnam verbouwd, in de centrale hooglanden van Quang Ngai, op ruime afstand van Saigon. De naam Saigon cassia is dan ook misplaatst.

De teelt is ernstig verstoord door de Vietnamoorlog (1955-1975), maar direct daarna hervatte de productie, onder meer naar de Verenigde Staten. de landen in het Oostblok. IETNAMOORLOG (Vietnamese cassia was erg populair tot de val van de muur in Oost-Europese landen, vooral na de vestiging van het communstische regering in Vietnam.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord cassia komt uit het Arabisch, vanqātsaʿ, dat plak van de bast betekent. Het Nederlandse woord kaneel is afkomstig van het latijn, canella, dat is afgeleid van canna, het woord voor koker. De soortnaam 'louleilri' is een vernoeming naar de botanicus João Loureiro, en dient met een enkele i geschreven te worden. Net als bij de Cinnamomum burmanni wordt vaak een dubbele i geschreven.

VERTALING VIETNAMESE CASSIA

engels
vietnamese cassia
frans
canelle de saigon
italiaans
 
spaans
canela de saigón
duits
vietnamischer zimt
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
quế quì
chinees
 
kantonees
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Vietnamese cassia bevat coumarine, een aromatische stof die de bloedstolling remt en in uitzonderlijke gevalen leverschade kan veroorzaken. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft het toevoegen van synthetisch vervaardigde coumarine aan voedingsstoffen verboden, en voor natuurlijke coumarine een maximaal toelaatbare dagelijkse inname (TDI) van 0,1 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Uitgebreide informatie hierover vindt u in het artikel op deze site over coumarine, waar ook een overzicht van de coumarinegehalten in kaneel en cassia.

Vietnamese cassia is koploper onder de cassia's met 6,97 gram coumarine per kilogram, met uitschieters naar boven tot 10 gram.

Senna, een laxeermiddel gemaakt van senne- of sennablad, wordt gemaakt van het blad van de cassia, maar niet deze cassia, sowieso niet van een kaneelboom, maar van de sennaplant, die ook wel cassia wordt genoemd.

Samenstelling per 100 gram rauw product

247
kcal
(1035 kJoule)
4
gram
eiwitten
80,6
gram
koolhydraten
53,1
gram
vezels
2,2
gram
waarvan suikers
1,2
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
11
mg
omega-3
44
mg
omega-6
VITAMINES
97
µg
vitamine A
(12,1% ADH)
1,3
mg
nicotinezuur
(8,1% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
6
µg
foliumzuur (B9)
(3% ADH)
3,8
mg
vitamine C
(4,8% ADH)
2,3
mg
vitamine E
(19,2% ADH)
31,2
µg
vitamine K
(41,6% ADH)
MINERALEN
1002
mg
calcium
0,3
mg
koper
8,3
mg
ijzer
431
mg
kalium
60
mg
magnesium
17,5
mg
mangaan
10
mg
natrium
64
mg
fosfor
3,1
µg
selenium
1,8
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Know what you eat Cassiapowder (cinnamon) | Nutritiondata.self.com Saigon cinnamon | Wikipedia (EN) Coumarine | 2012/09 Bundes Institut für Risikobewerting BfR Cinnamon and cassia | P.N. Ravindran, 2005, CRC Press, London ISBN 0-203-33923-1 (PDF)