Pinkerton
Avocado (Persea)
PINKERTON AVOCADO
AVOCADO-SOORTEN
PINKERTON AVOCADO | PERSEA AMERICANA VAR PINKERTON

PINKERTON AVOCADO

De Pinkerton is een peervormige avocado met een bobbelige schil, net als van de Hass. die er gemakkelijk af gaat, net als die van de Hass. De Pinkerton wordt vaak gebruikt als vervanger van de Hass.

Behalve overeenkomsten zijjn er ook verschillen. De Pinkerton is bijvoorbeeld groter dan een Hass, en heeft een geprononceerder hals. De groene schil blijft bovendien groen, ook wanneer de vrucht rijpt. Het vruchtvlees is boterachtig van structuur en nootachtig van smaak, daarin de Pinkerton weer vergelijkbaar met de Hass, en de pit is relatief klein.

De Bacon is een hybride van de Mexicaanse en de Guatemalese groep, en is merendeels Guatemala. Hij wordt van januari tot mei geoogst. In sommige gebieden in de Verenigde Staten verbouwt men de Pinkerton tezamen met de Hass en een ander, hier niet beschreven soort, de Reed, met het doel het hele jaar door avocado's uit eigen streek te kunnen bieden. Geïporteerde Hass-avocado's uit Chili zijn daarin spelbreker gebleken, ten koste van de winter- Pinkerton.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

De Pinkerton is algemeen verkrijgbaar in ons land.

Een avocado is een lastige vrucht, omdat je voor een belangrijk deel op je gevoel af moet gaan of hij voldoende rijp is om te eten. Algemene regel is, dat een avocadovrucht rijp is, wanneer hij zijn glans verliest. Je kunt het ook voelen door de schil licht in te drukken. Maar helemaal zeker weten, doe je het niet. Let wel op, avocado's rijpen nogal individueel, wat betekent dat niet iedere avocado in het schap even rijp hoeft te zijn.

Avocado's rijpen bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

GEBRUIK

Avocadito's worden veelal rauw gegeten.

Het schilletje van de avocadito is zo dun dat je hem eigenlijk niet hoeft te schillen. Wanneer je dat toch wilt, kun je het vruchtvlees door lichte druk uit te oefenen ook uit de schil drukken.

Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Pinkerton is in de jaren 50 van de vorige eeuw in Saticoy in de Verenigde Staten ontwikkeld door J.D. Pinkerton, waarnaar de variëteit is vernoemd. Het patent op de Pinkerton is van 1975.

Volgens de overlevering is de Pinkerton het gevolg van slechte bedrijfsvoering en niet het resulaat van gerichte ontwikkeling.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de vitamines C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
VITAMINES
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
MINERALEN
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Pinkerton avocado | Specialty produce Pinkerton | G. Bender, Avocado botany and commercial cultivars grown in Calfornia, Botany book 1 Chapter 2 pp 29-30