Mexicaanse oregano
Kruid (Lapiaceae)
MEXICAANSE OREGANO
 
MEXICAANSE OREGANO | LIPPIA GRAVEOLENS

MEXICAANSE OREGANO

Mexicaanse oregano (Lippia graveolens) is één van de 200 soorten tropische heesters die de ijzerhard-familie (Verdanaceae) rijk is. Hoewel de Nederlandse naam anders doet vermoeden, is het geen echte oregano, maar volgens kenners desondanks de lekkerste.

De Lippia graveolens is een overblijvende heester, die wel 3,5 meter hoog kan worden. De plant bloeit in regenachtige gebieden het hele jaar door, maar kan goed tegen droogte.

De bladeren bevatten etherische olie van een ongeveer zelfde samenstelling als de oregano, vandaar de verwante geur. De blaadjes zijn maar klein, tussen 2 en 4 cm lang, langwerpig, met een stomp einde, en licht behaard. De blaadjes van de Mexicaanse oregano zijn geuriger, maar smaken minder zoet dan die van Europese oregano, en hebben citrus- en zoethouttonen met een vleugje mint. De citrussmaak valt eenvoudig te verklaren, de plant is familie van de citroenverbena.

De planten die groeien in de Sonora-woestijn, langs de kust van West-Mexico, heten door de droge omstandigheden en de zilte lucht de smaakvolste en scherpste oregano ter wereld te leveren.

GEBRUIK

De bladeren hebben een sterke smaak, die goed harmonieert met vlees en gevogelte. De unieke smaak komt tot zijn recht in een pesto. Vervang de basilicum door deze Mexicaanse oregano, maar doseer voorzichtig.

AANKOOP EN BEWAREN

Mexicaanse oregano is in ons land en via internet gedroogd verkrijgbaar, zoals van het merk McCormick.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Mexicaanse oregano groeit in Midden-Amerika, van Mexico tot Nicaragua, en in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

De plant is inheems in de Sonora en de Chǐ huahua woestijn, die zich uitstrekken van Arizona tot aan Texas, en daarmee één van de slechts twee nog gebruikte inheemse kruiden in de Verenigde Staten (de ander is Californische laurier).

Onder de naam 'desert oregano;' is de lippia graveolens opgenomen in de Amerikaanse Ark of taste. De Seri of Comca'ac indianen plukken het kruid dat in het wild in de woestijn groeit nog altijd met de hand. Zij ritsen de bladeren voorzichtig van de plant, opdat deze verder kan groeien. De bedoeling is de groei van de Lippia graveolens is zijn originele habitat duurzaam te behouden. Zij noemen de plant in hun eigen taal xomcahiift, wat dat betekent weten wij niet te achterhalen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Onder de naam Mexicaanse oregano worden veel planten verstaan, niet alleen deze Lippia graveolens, maar ook de Plectranthus amboinicuas, waarvan de juiste benaming echter Vijf-in-een-kruid of Cubaanse oregano is, en de Poliomintha longifloria, rozemarijnmunt genoemd.

VERTALING MEXICAANSE OREGANO

engels
mexican or desert oregano
frans
orielle
italiaans
 
spaans
orégano de Cartagena
chinees
sun jiàng 笋尖
kantonees
dao shou xiang
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

RECEPTEN

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Lippia graveolens | Wikipedia (EN/DU) Desert oregano | Slow food USA, Ark of Taste Stalking oregano in the wilds of Mexico | CSE's international projects, Northern Arizona University