Kruizemunt
kruiden en specerijen
KRUIZEMUNT
 
KRUIZEMUNT OF MAROKKAANSE MUNT | MENTHA SPICATA VAR CRISPA MAROKKO

KRUIZEMUNT

Kruizemunt of aarmunt (mentha spicata) is de meest verkochte muntsoort in ons land, meestal van de Marrokaanse variëteit. Kruizemunt is sterk geurende vaste plant die behoort tot het geslacht Mentha van de de lipbloemfamilie (Lamiaceae).

De aarmunt groeit in ale gematigde streken, houdt van enige schaduw, maar gedijt ook in de volle zon. De plant kan goed tegen vorst (-35°). De plant verspreidt zich ondergronds, met de neiging andere gewassen te overwoekeren.

De blaadjes van de plant, die als kruid gebruikt worden, zijn gekroesd en getand, hartvormig en worden 5-10 cm lang. Deze blaadjes geuren sterk dankzij de grote hoeveelheid etherische olieën die zij bevatten. De geur wordt bepaald door één ervan, carvone. Omdat kruizemunt nauwelijks menthol bevat zoals andere muntsoorten is het een milde munt en daardoor culinair breed toepasbaar.

De plant heeft recht opgaande, hoekige stengels, die gemiddeld 30 cm hoog worden, maar kunnen uitgroeien tot 80 cm. De plant bloeit uitbundig, met de speervormige lila-rose bloemen. Na de zomerse bloei verliezen de blaadjes veel van hun aroma.

De Nederlandse markt wordt gedomineerd door Noord-afrikaanse munt, afkomstig uit Marokko ,één van de belangrijkste munt-producerende landen. Zij exporteren hun mentha spicata var crispa 'marokko' of 'nana' over de hele wereld. De nanah is een essentieel ingrediënt in de Touareg-keuken.

Merkwaardig is, dat je in ons land nauwelijks 'gekrulde' munt mentha spicata var crispata aan treffen, die zeer geliefd is in het hele Midden-oosten.

GEBRUIK

De smaak van munt is fris, aromatisch en wat zoet. Het is geschikt voor het maken van thee, zoete en pittige gerechten, nagerechten, alcoholische en niet alcoholische drank, en laat zich goed combineren met lamsvlees.

Munt wordt afgeraden voor zwangere vrouwen Gezondheidsaspecten

AANKOOP EN BEWAREN

Muntblad is vers en gedroogd het hele jaar door verkrijgbaar is in de vorm van bosjes, plantjes en makkelijk zelf geteeld kan worden (uit zaad), maar mocht je het willen drogen, doe dat dan door ze op hun hoogtepunt, juist voor de bloei, te plukken.

Bewaar verse takjes munt zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos. Munt is niet bijzonder geschikt om in te vriezen.

Een veel toegepaste manier om muntblad te bewaren, is in een vloeistof, siroop, alcohol of olie, en in zout of suiker.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Aarmunt groeit naar men vermoed van oorsprong in grote delen van Europa en Zuidwest-Azi&eum;, maar groeit inmiddels over de hele wereld.

Vanwege de eigenschap om te woekeren, wordt het in bepaalde gebieden, vooral in Noord-amerika en Canada als een plaag beschouwd

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord munt of mint, komt van het Latijnse woord mentha, dat ook de geslachtsnaam is. Het woord is ontleend aan de Griekse mythologie, waarin de nimf Mynthe uit jaloezie door Proserpine in de plant werd veranderd in de plant die we nu munt noemen.

VERTALING MUNT

engels
mint
frans
menthe
italiaans
menta
spaans
menta, hierba buena
 

RECEPTEN

Wij gebruiken kruizemunt behalve in Marokkaanse gerechten en thee (100 blaadjes per liter) in mojito de van origine Cubaanse coctail van Cubaanse rum, rietsuiker en sodawater.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Munt wordt in zijn algemeen geprezen om zijn vele kwaliteiten. Veel daarvan zijn bewezen waar te zijn. De menthol in munt kalmeert de maagspieren en verbetert de galproductie en versnelt daarmee het verteringsproces. Logisch daarom, dat je bij bepaalde spijverteringsaandoeningen, juist géén munt mag gebruiken.

Maar kruizemunt heeft (en dat geldt ook voor andere muntsoorten) een schaduwkant.Het hoeft geen nadere toelichting dat het innemen van grote hoeveelheden, zoals via muntolie, het risico vergroot op een interactie met andere kruiden of kruidenmengsels of medicijnen. Lees hierover de vele, vele publicaties, zoals deze publicatie over de gezondheidsaspecten van pepermunt van het medisch centrum van de Universiteit van Maryland.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM

44
kcal
( 184,1 kJoule)
3,3
gram
eiwitten
8,4
gram
koolhydraten
0,7
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
338
mg
omega-3
54
mg
omega-6
VITAMINES
1351,3
µg
vitamine A
(169% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,9
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
105
µg
foliumzuur (B9)
(53% ADH)
13,3
mg
vitamine C
(17% ADH)
MINERALEN
199
mg
calcium
0,2
mg
koper
11,9
mg
ijzer
458
mg
kalium
63
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
30
mg
natrium
60
mg
fosfor
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank munt | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts spearmint | Nutritiondata.self.com Information on mint plants | Mentha.info Spearmint | Wikipedia (EN) Aarmunt | Wikipedia (NL) Mint | Sunland herbs Freshly minted | Table manners, Drexel university Mints | Botanical.com, a modern herbal Health information on peppermint | Medical reference guide, university of Maryland Peppermint | Gernot Katzers spice pages