Stachys (andoorn)
Groenten (Lamiaceae)
ANDOORN
DE STACHYS-SOORTEN OP DEZE SITE
'HONINGMERK", BLOEIENDE MOERASANDOORN © FOTO: KU LEUVEN
BOVEN: MOERASANDOORN ONDER: CROSNE

ANDOORN

Het Andoorngeslacht (Stachys) is een middelgroot geslacht met zo'n 300 soorten in de familie van de lipbloemigen (Lamiaceae).

Tot het geslacht behoren zo'n 300 plantensoorten, eenjarige en overblijvende planten. Andoorns groeien in Europa, Azië, Afrika, Australazië en Noord-Amerika.

Van enkele soorten andoorn worden de wortelstokken gegeten, waaronder die van de Japanse andoorn en de moerasandoorn. en de bergandoorn, Stachus recta. Alleen de eerste wordt commercieel geteeld. Beide hebben alle kenmerken van een Lipbloemige : vierkante, holle stengels, behaarde stengel en bladeren, en lipvormige bloemen. De wortelstokken zijn relatief klein, en bevatten veel eiwitten. De geslachtsnaam stachys is Grieks, en betekent 'aar', naar de kaarsvormige bloeiwijze.

Op de site beschrijven we twee soorten andoorn:

CHINESE ARTISJOK

De Japanse andoorn (Stachys affinis) is beter bekend onder de benaming Chinese artisjok of de uit het Frans overgenomen naam crosne. Alleen de wortelstok wordt gegeten.

MOERASANDOORN

De Moerasandoorn (Stachys palustris) wordt sinds de 18e eeuw niet meer op commerciële basis verbouwd. Behoudens de wortelstok worden ook de bladeren en zaden gegeten. Van de gedroogde wortelstok wordt ook meel gemalen.

BRONVERMELDING

Stachys | Wikipedia (EN/DU)