Trigonella
Peulvruchten (Fabaceae)
TRIGONELLA
TRIGONELLASOORTEN
FENEGRIEKBLAD | TRIGONELLA FOENUM-GRAECUM

TRIGONELLA

De Trigonella is een plantengeslacht in de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae) waarvan de fenegriek de bekendste soort is.

Het Trigonella-geslacht bestaat uit 36 plantensoorten, waarvan twee kruidige soorten, de gewone fenegriek en de blauwe fenegriek op de site beschreven worden. Het zijn eenjarige en overblijvende planten met sterk vertakte stengels met veervormige bladeren die uit drie afzonderlijke blaadjes bestaan, wat gebruikelijk is voor de vlinderbloemigen.

BLAUWE FENEGRIEK

De blauwe fenegriek is veel minder bekend dan de gewone fenegriek, is ook minder verbreid. Voor specialiteiten met blauwe fenegriek moet je met name in de Kaukasus zijn, waar blauwe fenegriek zelfs karakteristiek is voor de Georgische keuken.

FENEGRIEK

Fenegriek is een belangrijk kruid in de keukens van het Indiaas subcontinent, waar hij vooral in curries gebruikt wordt, in de Arabische keukens (in brood en gebak) en de Noord-Afrikaanse keukens (bij vlees en vis). Zowel de zaden als de bladeren worden gegeten.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De trigonella komt voor in het Middellandse zeegebied, EurAzië Afrika en Oceanië.

De blauwe fenegriek stamt uit de oostelijk Middellandse zeegebied en de Kaukasus en groeit onder meer in het Alpengebied (Zwitserland, Tirol). De 'gewone' fenegriek wordt overal ter wereld verbouwd, van het Middellandse zeegebied tot het Middenoosten, Afrika, het zuiden en zuidoosten van Azië en Australië. de belangrijkste productiegebieden zijn India en Marokko.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam Trigonella is in de 18e eeuw door Linneaus gegeven en bestaat uit de Griekse woorden 'tri' en 'gonia' gevormd, duidend op de bladstand.

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2016

Pachyrhizus, promoting underutilized crops | M. Sørensen, International plant genetic resources institute Trigonella | Wikipedia (EN/DU) Vigna subterranea | P.C.M. Jansen, 1981 in Agric Res Rep 906, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen