Lotus
Peulvruchten (Fabaceae)
Lotus
Rolklaversoorten
ASPERGE-ERWT | PARKIA TERTRAGONOLOBUS

LOTUS (ROLKLAVER)

Het plantengeslacht Lotus waarover deze pagina gaat, is een geslacht in de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). De plant met die naam (de heilige lotus) behoort niet tot dit geslacht, maar is een waterplant in de familie Nelumbonaceae

Het Lotus-geslacht, dat in het Nederlands rolklaver wordt genoemd, omvat een honderdtal plantensoorten, en maakt deel uit van de onderfamilie Faboideae, waartoe ook de Vigna (munboon, urdboon, ogenboon) behoren. Van de rolklavers wordt eigenlijk alleen de Lotus tetragonolobus als voedsel verbouwd onder de naam asperge-erwt. De peul van deze rolklaversoort wordt als groente gegeten .

De rolklavers worden zo'n 15-20 hoog. De bladeren bestaan uit drie blaadjes (trifolate). De bloemen staan al dan geclusterd, en kunnen geel of rood zijn. Rolklavers vormen peulen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Lotusachtigen groeien in gematigde streken op het noordelijk halfrond.

Behalve in Centraal Amerika komt de soort voor in de Andes, Venezulea, Colombia, en buiten de Nieuwe wereld in Senegal, Thailand en Indonesië.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam is in de 19e eeuw gevormd uit de Griekse woorden 'pachys', wat dik of verdikt betekent, en 'rhiza', het woord voor wortel.

VERTALING ROLKLAVER (LOTUS)

engels
 
frans
lotier(s)
italiaans
lotus
spaans
lotus
duits
hornklee
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
lotus
chinees
 
bǎi mài gēn shǔ
百脉根属
 

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2016

Pachyrhizus, promoting underutilized crops | M. Sørensen, International plant genetic resources institute Vigna | Wikipedia (EN) Vigna subterranea | P.C.M. Jansen, 1981 in Agric Res Rep 906, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen