Asperge-erwt
Peulvruchten (Fabaceae)
Asperge-erwt
GEVLEUGELDE BONEN OP DEZE SITE
ASPERGE-ERWT | LOTUS TETRAGONOLOBUS

ASPERGE-ERWT

De gewone rolklaver (Lotus tetragonolobus) is ook bekend onder naam gevleugelde rolklaver of asperge-erwt, niet te verwarren met de erwt-asperge, een spruit van de groene erwt.

Het is een eenjarige, lage plant met slechts drie tot vier stengels. Een asperge-erwt wordt maximaal 40 cm hoog. De bladeren zijn drietallig en ovaal. Hij bloeit vanaf half juni, met dieprode bloemen. Daaraan ontleent hij het synoniem Tetragonolobus purpureus. Een plant draagt ongeveer een dozijn peulen, die 8-9 cm lange kunnen worden. Deze zijn vierzijdig gevleugeld, in de lengterichting van de peul. Iedere peul bevat circa 10 lichtbruine ronde zaden.

De jonge gevleugelde peulen worden in hun geheel als groente gegeten. ze worden geplukt zodra ze hooguit een centimeter of drie zijn. Grotere peulen zijn vezelig en daardoor minder smakelijk. Die smaak is enigszins amandel-achtig, volgens sommigen asperge-achtig, vandaar de naam. De asperge-erwt wordt van half april tot half juni ingezaaid en van juli tot september geoogst.

De vleugel- of goaboon (Psophocarpus tetragonolobus) wordt eveneens asperge-erwt genoemd, maar is een andere plant, met heel andere kenmerken. Het is in de eerste plaats een tropische plant. De peul van de vleugelboon kan wel 40 cm lang worden en tot wel 40 zaden bevatten. De overeenkomsten? De peul kent eveneens vier vleugels en de vleugelboon is net als de asperge-erwt een plant uit de vlinderbloemfamilie (Fabaceae).

AANKOOP EN VERKRIJGBAARHEID

Niet bekend of de asperge-erwt in Nederland verkrijgbaar is.

GEBRUIK EN BEREIDING

De peultjes kunnen rauw gegeten worden. Kook of stoom ze daarom kort. Ze kunnen ook geroerbakt worden.

BEWAREN

Koel bewaren.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De asperge-erwt komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied: Spanje, Italië, Griekenland en Malta aan de noordzijde, Marokko, Tunesië, Algerije en Egypte aan de zuidzijde en Israel.

Hij groeit in het wild bovendien in delen van de Balkan, Estland, Oekraïne, China en Australië. Op de internationale rode lijst van de IUCN is van deze plant vermeld dat er geen signalen zijn dat de plant ergens ter wereld bedreigd wordt, en is daarom in deze lijst opgenomen als "least concern". Hij is nergens als invasief bekend.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De soortnaam is opgebouwd uit twee delen, het tetra, dat 'vier' betekent, duidend op de vleugels van de peul, gonos [Grieks], dat 'zaad' betekent en lobós [Latijn], dat 'peul' betekent. Vanwege de dieprode kleur wordt de asperge-erwt wel de Crimson Dragon's teeth genoemd, terwijl de beschermde hauwklaver (Lotus maritima), die gele bloemen heeft, Yellow dragon's teeth wordt genoemd.

VERTALING ASPERGE-ERWT

engels
asparagus pea
frans
lotier pourpre
italiaans
 
ginestrino purpureo,
pisello da caffé
spaans
 
duits
 
rote spargelerbse,
kaffee-erbse
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
chi jia bai mai gen
齿荚百脉根
kantonees
ci baak gan
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Lotus tetragonolobus | Plants for a future Lotus tetragonolobus | IUCN Red List of threatened species 2014.3 Lotus tetragonolobus | Flora of Cyprus Lotus tetragonolobus | Flora di Sardegna Asperge-erwt | Wikipedia (NL/FR/EN)