Arachis
Peulvruchten (Fabaceae)
ARACHIS
DE ARACHISSOORTEN
ARACHIS HYPOGAEA (PINDA)

ARACHIS

De Arachis is een plantengeslacht in de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae) met 70 soorten, waarvan één erwtensoort, de pinda voor menselijke consumptie wordt verbouwd.

Het zijn neotropische planten, met andere woorden afkomstig uit het tropisch gebied van de Nieuwe wereld. Het zijn eenjarige, kruidige planten met een rechtopgaande stengel. De bladeren staan in paren. De bloemen zijn geel, en bestaan uit vier vegroiede kelkbladeren en een vrijstaande, typerend voor de vlinderbloemenfamilie.

De plant vormt peulen die hoogstens vijf zaden bevatten. De peul is bij ieder zaad ingesnoerd. De peul is dik en heeft de textuur van een net.

Verscheidene wilde arachissoorten zijn bestudeerd op hun mogelijkheden als voedsel, onder andere de Arachis pintoi, de pinto pinda, en de Arachis sylvestrus. De mogelijkheden zijn vooralsnog beperkt.

Om die reden een uiterst bescheiden overzicht van Arachissoorten, met slechts één Arachissoort op deze site, de pinda.

PINDA

De peulen van de pindaplant noemen we pinda, en kennen we gedroogd zowel met peul als zonder. De eerste noemen we pelpinda's. De peul zelf wordt niet gegeten. Het zaad wel, met en zonder vlies.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Arachis komt van oorsprong uit Zuid Amerika, vermoedelijk Brazilië en/of Bolivia. De pindaplant is van daaruit door de Spanjaarden en de Portugezen naar het Verre Oosten, Afrika en andere delen van Amerika gebracht.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De Arachis is zo genoemd omdat de schil van de peul is overtrokken met een patroon dat kennelijk deed denken aan een spinnenweb. Arachniden zijn spinachtigen, het Griekse woord waarvan het woord via het latijn is afgeleid, arachné, betekent zowel spin als spinnenweb.

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2016

Arachis | Wikipedia (EN) Arachniden | Etymologiebank P.A.F. van Veen, Van Dale etymologisch woordenboek