Splijtmeloen
Suikermeloen (Cucumis melo)
Splijtmeloen
 
SPLIJTMELOEN | CUCUMIS MELO VAR MOMORDICA ©2013 FOTO: T. RULKENS

SPLIJTMELOEN

De splijtmeloen is een suikermeloen die zijn naam dankt aan het feit dat hij open breekt wanneer hij rijp is. De botanische naam is Cucumis melo var momordica, een hybride uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae).

Het is een gemiddeld grote, ovale vrucht, 10-15 cm lang, die als hij noig jong is op een komkommer lijkt. Het vruchtvlees is licht van kleur, wat aan de melige kant en heeft weinig smaak. Hoewel het een zoete meloen is, is het suikergehalte van de splijtmeloen betrekkelijk laag.

De splijtmeloen is een eenjarige kruipende plant, die van juni tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

Een splijtmeloen weegt gemiddeld 900 gram, en wordt na 85 dagen geoogst. Het vruchtvlees is licht van kleur.

Hij groeit het beste bij temperaturen tussen 18 en 30 °, en is niet tegen vorst bestand.

AANKOOP EN GEBRUIK

Splijtmeloen worden onrijp gegeten, waarbij ze gekookt of ingelegd (in zuur) worden. Soep Rijp zijn ze maar matig van smaak, en worden vooral als dessert gebruikt, zoals in de bengaalse kulfi, waarvoor het vruchtvlees met gecondenseerde melk, room, suiker en kardamom wordt gekookt.

VERKRIJGBAARHEID

Geen gegevens bekend.

BEWAREN

Houd onrijpe meloen buiten de koelkast om na te rijpen, maar bewaar rijpe meloenen hoogstens drie dagen, tenzij in de koelkast. Bij 5-10° is een meloen enkele weken houdbaar, mits heel.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Cucumis melo momordica komt van origine voor in India, waar hij sinds de 19e eeuw wordt verbouwd, vooral in het noorden van het land. Hij is daar bekend onder de naam phut, wat 'openbarsten' betekent.

Hij groeit langs de kust van Kerala.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Zowel de Engelse, als de Duitse, als de Hindi benaming verwijst naar het openbarsten van de vrucht. Voor zover bekend is geen Nederlandse benaming voor de vrucht, die hierbij 'splijtmeloen' is gedoopt.

VERTALING SPLIJTMELOEN

engels
snap melon
frans
 
italiaans
 
spaans
 
duits
schnapp melone
hindi (india)
phunt
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cucumis melo momordica | Useful tropical plants Muskmelons| Department of Horticulture, Purdue University Cucumis melo momordica, snap melon | Plants for a future Snap melon kulfi | Cooking enuff Diversity amongst landraces of Indian snapmelon | N. Dillon, Genetic Resource Crop Evolution 2007 (54) pp 1267-1283 via Springer Science Cucumis melo subsp. agrestis var. momordica | Flora of Pakistan Cucumis melo var momordica | Forest flora of Andhra pradesh Compatibility among Cucumis melo varieties | S. Mathew Cucurbit Genetics Cooperative Report 9:78-80 (article 24) 1986