Piel de sapo
Suikermeloen (Cucumis melo)
PIEL DE SAPO
HONINGMELOEN VARIËTEITEN
PIEL DE SAPO | CUCUMIS MELO VAR INODORUS

PIEL DE SAPO

De piel de sapo (Cucumis melo var inodorus) is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), met langwerpige vruchten.

Het is een suikermeloen van het type vroegrijpende wintermeloen. De vrucht is langwerpig, heeft de vorm van een rugbybal, en volgroeid gemiddeld zo'n 25 cm lang en 2-2,5 kilogram. De schilkleur varieert per ras. Het oppervlak in de lengterichting gerimpeld, met een tekening in de vorm van lichter of donkerder strepen. Het vruchtvlees kan wit, geel of oranje zijn, eveneens afhankelijk van het ras.

De piel de sapo smaakt heel zoet, vergelijkbaar met de ook op deze site beschreven Amerikaanse honeydew en de kanariemeloen. Het vruchtvlees is krokant.

Een andere benaming voor de meloen is Inonet, vari&euteiten zijn de Spaanse Rochet en Tendral, en in de Verenigde Staten de Kerstmeloen, die zoals de naam zegt een late meloen is, die met en rond de Kerst wordt gegeten. De kerstmeloen heeft vaak netvorming op de schil, zoals de Amerikaanse cantaloupes. Deze ontbreekt bij de piel de sapo.

GEBRUIK

De piel de sapo die je koopt, zal niet (helemaal) rijp zijn, maar op kamertemperatuur narijpen. Dat duurt hooguit enkele dagen. Hij is rijp wanneer je de vrucht aan de bloesemzijde (dus niet de steelzijde) in kunt drukken.

VERKRIJGBAARHEID

De Spaanse piel de sapo is van juli tot september verkrijgbaar.

BEWAREN

De ideale bewaartemperatuur van een Piel de sapo is 15°.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De piel de sapo is een Spaanse variëteit van de casaba. Hij is in Spanje zo populair, dat niet in eigen behoefte voorzien kan worden, en veel meloenen uit Zuid- en Midden-Amerika worden ingevoerd, vooral buiten het Spaanse seizoen.

Op de overige Europese markt worden nog vooral Spaanse piel de sapo's gegeten, d.w.z. van juli tot september. De import buiten dit seizoen is bescheiden. Er wordt hard gewerkt aan een voor de overige Europese markt 'handzamer' pield de sapo, kleiner van formaat en lichter. Deze zal qua smaak vershillen van de traditionele Spaanse meloen, 'omdat de Europese markt dat verlangt'.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Piel de sapo is Spaans voor paddenhuid, daarom wordt de vrucht ook wel kikkermeloen genoemd, ten onrechte, want een kikker is geen pad natuurlijk .

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Een piel de sapo bestaat voor ruim 90% uit water, en is rijk aan vitamine C en B6.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

28
kcal
(117,2 kJoule)
1,1
gram
eiwitten
6,6
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan vezels
5,7
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
22
mg
omega-3
17
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
nicotinezuur
(1,3% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
8
µg
foliumzuur (B9)
(4% ADH)
7,6
mg
choline
 
21,8
mg
vitamine C
(27,3% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
11
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
182
mg
kalium
11
mg
magnesium
9
mg
natrium
5
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Santa Claus melon | Specialty produce Santa Claus melon | Wikipedia (EN) Casaba raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com