Perzische meloen
Suikermeloen (Cucumis melo)
Perzische meloen
CANTALOUPE VARIËTEITEN
PERZISCHE MELOEN | CUCUMIS MELO VAR CANTALUPENSIS

PERZISCHE MELOEN

De Perzische meloen (Cucumis melo var cantalupensis) draagt ovale vruchten die groter zijn dan de nauw verwante cantaloup.

De vrucht wordt zo'n 25 cm lang en weegt 2-2,5 kilogram. Hij heeft een sterk ontwikkeld net. De schil is grijsgroen, en wordt huidkleurig wanneer de meloen rijpt. Het vruchtvlees is zalmkleurig.

De Perzische meloen is een eenjarige kruipende plant, die van juni tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

Het inzaaien van de meloen vindt plaats tussen maart en juni. De eerste meloenen worden begin juli geoogst; de oogst duurt voort tot eind september. Ze worden bijna-rijp geplukt en binnen 48 uur getransporteerd naar hun bestemming. Ze komen niet los van de plant, zonder ze er af te snijden.

De Crenshaw is een kruising van de casabe en de Perzische meloen.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De meloen die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Perzische meloenen zijn in ons land niet op de markt.

BEWAREN

Perzische meloenen worden in de regel rijp geoogst en zijn daarom kort houdbaar. Buiten de koelkast zal hij door rijpen en snel oneetbaar worden. Bewaar de meloen daarom hoogstens drie dagen, ook in de koelkast.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, en zo snel mogelijk daarna eten. Scherm het snijvlak af met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Charentais in in 1920 in Frankrijk ontwikkeld uit de (Cucumis melo var cantalupensis) in de Poitou-Charentes waar de Haut-Poitou deel van uit maakt . De Melon du Haut-Poitou, zoals deze streek-Charentais wordt genoemd, heeft sinds a992 een Europese denominatie, indication géographique protégée (IGP).

de regio waar de beschermde meloen wordt verbouwd is strikt begrensd, en wordt begrensd door het Bassin parisien, de rivier de Auxances, de Vallée du Thoue en de Vallée du Clain. De bodem in dit gebied is argilo-calcair, karakteristiek voor de Champagne, het Rhônedal en de Languedoc, een mengsel van klein en kalk (mergel), in het Frans 'cailloux' genoemd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt ook voor de Haut-Poitue, gezien zijn ruwe schil.

Afgezien van het risico op salmonella is het risico op bacteriële besmetting niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Melon Haut-Poitou IGP | Wikipedia (EN/FR/DU) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Melon Haut-Poitou IGP | Haut-Poitou melon du maître Perrsian Melon | Specialty produce Groene Charentais | Veggipedia, groenten- en fruitbureau Produits et spécialités de la Charente | La Charnte.com Site officiel du tourisme en Charente