Parfummeloen
Suikermeloen (Cucumis melo)
Parfummeloen
 
PARFUMMELOEN | CUCUMIS MELO DUDAIM

DE PARFUMMELOEN

De parfummeloen (Cucumis melo dudaim) is één van de meest legendarische meloenen uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), en tegelijkertijd één van minst bekende.

Het is een zeer geurige meloen, waarvan de smaak wordt beschreven als een combinatie van cantaloupe, ananas en jasmijn. Een parfummeloen weegt een paar ons, en is drie tot vier maanden na inzaaien, oogstbaar.

Het is een eenjarige plant, die niet tegen vorst kan, en na nature groeit in vochtige, tropische gebieden.

De plant behoort tot de suikermeloenen (cucumis melo), en heeft de afmeting tussen een abrikoos en een kleine sinaasappel in. De vrucht is donkergroen en kleurt met de rijping oranje of kastanjekleurig -en alles daar tussenin- met citroenkleurige strepen. Het vruchtvlees is romig en spierwit, maar kent geen holte zoals andere meloenen. Het vruchtvlees wordt slijmerig naar het midden toe.

Verschillende bronnen geven verschilende opvattingen over de eetbaarheid van de meloen. Veel bronnen beschrijven de vrucht als smakeloos, onbruikbaar voor consumptie en zelfs oneetbaar. Op 'useful tropical plants' wordt vermeld dat hij wel degelijk voor consumptie wordt geteeld ('licht zoet van smaak'), en ook voor de productie van olie voor culinair gebruik uit de zaden. Hij wordt verbouwd in combinatie met maïs en zonnebloemen, zonder vermelding van de locatie overigens.

Dat leidt naar een variëteit die onlangs in Armenië is gevonden, die met stelligheid als eetbaar wordt bestempeld, de 'tiggermeloen', een slagje groter lechts dan de parfummeloen. De kleur is oranje-rood, met citroengele strepen.

Tot we uiteindelijk een beschrijving aan troffen waarin de Queen Anne's pocket melon als 'delightful' werd bestempeld. Op deze site zelfs een marmelade naar een recept uit South Dakota.

BEWAREN

Een rijpe vrucht is hoogstens tien dagen houdbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De parfummeloen komt van origine uit Perzië het huidige Iran, en groeit in die regio, onder andere in Saoudie-Arabië en Egypte.

Het meloentje was zeer geliefd in de (Engelese) Victoriaanse tijd, vanwege zijn heerlijke geur. Om die reden is hij waarschijnlijk vernoemd naar Queen Anne, die aan het begin van de 18e eeuw leefde. De 'Queen Anne's pocket melon' verwijst naar het gebruik in die tijd om het meloentje bij je te dragen als pomander, of in huis te hebben als luchtverfrisser.

In het zuidwesten en zuidoosten van de Verenigde Staten is de Cucumis dudaim invasief (ontsnapt), met name in Arizona, Calfornië (Sonora-woestijn) en het Middenoosten van Florida.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Enkele van de vele benamingen van de parfummeloen zijn al de revue gepasseerd, maar er zijn er zoveel die we u niet willen onthouden: 'smell-melon', zelfs 'stink-melon' , wild muskusmeloentje en 'Turks meloentje'. In de Verenigde Staten, waar ze al in de 19e eeuw geliefd waren, vooral als sierplant, noemt men ze granaatappelmeloen, en soms mangomeloen, hoewel ze met beide niets gemeen hebben, zelfs de geur en smaak niet.

VERTALING SOORT

engels
queen ann's pocket melon
frans
melon de poche
italiaans
 
spaans
 
duits
taschenmelone
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Koop alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

63,7
kcal
(265 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
16,1
gram
koolhydraten
1,4
gram
vezels
14,4
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
58,4
mg
omega-3
46,0
mg
omega-6
VITAMINES
29,2
µg
vitamine A
(3,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
13,5
mg
pantotheenzuur
(225,0% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
33,6
µg
foliumzuur (B9)
(16,8% ADH)
0,3
µg
vitamine B12
(12,0% ADH)
31,9
mg
vitamine C
(39,9% ADH)
5,1
µg
vitamine K
(6,8% ADH)
MINERALEN
10,6
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
404,0
mg
kalium
17,7
mg
magnesium
31,9
mg
natrium
19,5
mg
fosfor
1,2
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Queen Ann's pocket melon | J. Kemble, plant identification, Alabama A&M University Cucumis melo dudaim | W. Trelease, 1894 Missouri botanical garden annual report Cucumis melo var. dudaim | Center for ivasive species and ecosystem health Cucumis melo dudaim | Useful tropical plants Queen Ann's pocket melon | Paisley carriot, my whymsical garden