Mirzachul
Suikermeloen (Cucumis melo)
Mirzachul
 
MIRZACHUL | CUCUMIS MELO VAR INODORUS
GEDROOGDE MIRZA MELOEN

Mirzachul

De Mirazchul of kortweg Mirza is een grote, langwerpige Uzbeekse honingmeloen. Hij wordt ook wel de torpedo-meloen genoemd, naar zijn verschijningsvorm, en zijn imposante afmetingen. Een volgroeide mizachul kan wel 10 kilogram wegen.

De Mirza is één van de beroemde meloensoorten uit Uzbekistan, de vermeende bakermat van de suikermeloen (Cucumis melo). Bovendien de meloen waar de unieke Uzbeekse meloenstrips van worden gemaakt.

Het is een geurende meloen met een roomkleurige tot zachtgroene schil, voorzien van een netwerk. De schil is voorzien van soms nauwelijks zichtbare strepen over de lengterichting, die een vlekkerige indruk wekken. Het vruchtvlees is romig-wit en heerlijk zoet. Bovendien knapperig.

Kenners beschouwen de Mirza als het prototype van een zoete meloen, de beste van alle. Het assortiment gelijksoortige meloenen in Uzbekistan is echter groot, elk met zijn speciefieke kwaliteiten.

GEDROOGDE MELOENEN

De meloenen worden volgens traditioneel gebruik dun gesneden en gevlochten, en in de zon gedroogd. Ook worden er 'cakes' van gemaakt, in feite stapeltjes meloenstrips. Afhankelijk van de meloenkwaliteit en het resultaat van drogen, wordt het gedroogde product in en kwaliteitsklassen ingedeeld. De meloenstrips hebben een vochtgehalte van 10% en zijn daardoor niet knapperig. Vergelijk ze in dat opzicht met andere gedroogde vruchten. Ze worden als snack gegeten.

AANKOOP EN GEBRUIK

Deze meloen is zoals hij eruit ziet zeer robuust en

VERKRIJGBAARHEID

Geen gegevens bekend.

BEWAREN

Houd onrijpe meloen buiten de koelkast om na te rijpen, maar bewaar rijpe meloenen hoogstens drie dagen, tenzij in de koelkast. Bij 5-10° is een meloen enkele weken houdbaar, mits heel.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Mirza is een klassieke Uzbeekse meloen. Uzbekistan is de bakermat van de zoete (suiker)meloen (Cucumis melo), en je zou de Mirza als het klassieke toonbeeld van de suikermeloen kunnen beschouwen.

Meer informatie over de geschiedenis van de Uzbeekse meloen vindt u in het artikel dat daaraan geheel is gewijd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De meloen is vernoemd naar de regio Mirzachul, in Uzebekistan.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Dried melon | Alifar agroimpeks, Uzbekistan Uzbek-Russian Melon | Specialty produce In search of Ibn Battuta's melon | Eric Hansen Aramcoworld ©2015 Nov, Photography Uzbekistan