Kakrol
Bittermeloen (Momordica)
Kakrol
RECEPTEN
KAKROL | MOMORDICA DIOICA

KAKROL

In India en Bangladesh is de kakrol - de gebruikelijke Bengaalse naam - een saag, een vrucht die onrijp, groen als groente wordt gebruikt.

De Momordica dioica is één van de 59 plantensoorten van de Momordica, een geslacht van kruipende en klimmende planten waarvan er slechts enkele in cultuur zijn gebracht als voedsel, waaronder deze kakrol.

De kakrol is een eenjarige plant, een 5-7 meter lange kruipende of klimmende plant die overwegend in heuvelachtig gebied voor komt. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De diep gelobde bladeren lijken op wijnbladeren en zijn licht behaard. De solitaire bloemen zijn wit tot lichtgeel. Al kort na de bloei vormt de plant vruchten. De vruchten zijn druppelvormig en met hun 2-3 cm veel kleiner dan die van de balsempeer, en minder bitter dan deze. De vrucht rijpt oranje-geel en wordt zowel rijp als onrijp (als komkommer) gegeten.

De vrucht van de kakrol bevat zaden, die hij vrij geeft door in drie flappen open te klappen. De zaden zijn omhuld met oranje, kleverig vruchtvlees. De bitterheid wordt vooral veroorzaakt door een cucurbitacine-achtige alkaloïde, momordicine en een aantal triterpene glycosiden.

GEBRUIK

Hoewel de stekels van de kakrol zeker niet scherp zijn, worden de vruchtjes veelal geschild voor ze gegeten worden. De kooktijd bedraagt circa 15 minuten. Een befaamd gerecht is dat van Bengaalse gevulde kakrol. De vulling bestaat uit een kruidig kokosmengsel. Nadat de vruchten gehalveerd en gekookt zijn, worden ze gevuld en door een beslag gehaald om gefrituurd te worden.

VERKRIJGBAARHEID

Niet bekend; zou diepgevroren beschikbaar kunnen zijn in Indische winkels.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De kakrol is van gering commercieel belang, wordt anders als de verwante balsempeer op kleine schaal verbouwd.

De vrucht wordt onder de Hindi-benaming kantola vanuit de Dominicaanse republiek aangeboden. Het seizoen voor deze Zuid-Amerikaanse kantola's is van september tot juni.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtnaam Momordica is afgeleid van het Latijn mordere, wat bijten betekent. Dat zou te maken hebben met het uiterlijk van de zaden, die de schijn wekken dat er op gekauwd is. Voor wat het waard is. Dioica betekent tweehuizig, doelend op de afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten.

VERTALING KAKROL

engels
teasle gourd
frans
courgette africaine
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi (india)
kantola
indonesisch
 
vietnamees
 
japans
 
chinees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De kakrol is rijk aan vitamine A en C.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

28,0
kcal
(117,2 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
3,0
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
0,9
gram
vezels
1,0
gram
vet
VITAMINES
133,0
µg
vitamine A
(20% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
295,0
mg
vitamine C
(368,8% ADH)
MINERALEN
31,0
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,0
mg
ijzer
420,0
mg
kalium
43,0
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
63,0
mg
fosfor
0,6
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Momordica dioica | Useful tropical plants Phytochemical, Phytotherapeutical and Pharmacological Study of Momordica dioica | Sattya Narayan Talukdar, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2014 (2014), Article ID 806082, 11 pages http://dx.doi.org/10.1155/2014/806082 Kantola | Tropical fruit and veg Momordica genus in Asia | L.K. Baharathi and K. Joseph John, Momordica genus in Asia, 2013 Springer, India ISBN 978-81-322-1031-3 Nutrition kantola gourd | Check your food