Iroquois
Suikermeloen (Cucumis melo)
Iroquois
CANTALOUPE VARIËTEITEN
IROQUOIS | CUCUMIS MELO VAR CANTALUPENSIS

IROQUOIS

De Iroquois is een in de Verenigde Staten ontwikkelde suikermeloen, een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De Iriquois is een variëteit van de Europese cantaloupe (Cucumis melo var cantalupensis).

Hij is als eerste meloensoort resistent tegen fusarium, een verwelkingsziekte. Als synoniem wordt wel Irondequoit genoemd, maar dat is een ouder soort (uit het begin van de vorige eeuw), waarop de Iroquois geïnspireerd is, dat wel. De Irondequoit had als belangrijkste nadeel had, dat hij niet vervoerd kon worden zonder te beschadigen of weg te rotten, reden waarom hij begin jaren '40 geheel van de markt verdween.

De vrucht is licht gewelfd en heeft een grijsgroene netvormige schil, die goudgeel kleurt wanneer hij rijpt, afgezien van de welving vergelijkbaar met de galiameloen. Het vruchtvlees is zalmkleurig.

Het is een zoete, geurige meloen, die een doorsnede van wel 20 cm kan hebben, en een gewicht van 4 kilogram of meer. gemiddeld zal een Iriquois op de markt wordden aangeboden met een gewicht tussen 1.200 en 1.700 gram.

De Iroquois is een eenjarige kruipende plant, die van juli tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De cantaloupe die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. De Iriquois kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt meestal rauw gegeten, zoals in combinatie met rauwe ham. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Cantaloupes zijn hier het hele jaar door verkrijgbaar vanuit Spanje, Honduras en Brazilië.

BEWAREN

Houd onrijpe cantaloupe buiten de koelkast om na te rijpen, maar bewaar rijpe meloenen hoogstens drie dagen, tenzij in de koelkast. Bij 5-10° is een cantaloupe enkele weken houdbaar, mits heel.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Iriquois is in 1944 in De Verenigde Staten ontwikkeld door H. Munger van de Cornell Universiteit in Ithaca (New York), en is vernoemd naar de Iroquois, een inheems volk dat in de omgeving van New York woonde.

Hij wordt behalve in de Verenigde Staten ook in Canada verbouwd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt zeker voor de cantaloupe, gezien zijn ruwe schil. In Noord-Amerikaanse cantaloupes is salmonella geconstateerd. In de Verenigde Staten adviseert men daarom cantaloupe, aangesneden, hooguit enkele dagen in de koelkast te bewaren, en ze alleen koel te eten (i.e. niet in de zon bij de barbeque te laten staan).

Afgezien van salmonella-risico's is het risico op bacteriële besmetting ook bij Europese meloenen niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cantaloupe | Wikipedia (EN/FR/DU/IT) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Muskmelons| Department of Horticulture, Purdue University Iriqois history | auteur Market gardening and community growth | T.C. Richens, Images of America, Irondequoit, 2006, Arcadia poublishing, ISBN 978-0-7385-4918-7