Honeydew
Suikermeloen (Cucumis melo)
Honeydew
HONINGMELOEN VARIËTEITEN
BAILAN (白兰瓜) | CUCUMIS MELO INODORUS

DE HONINGMELOEN

De honeydew of honingmeloen (Cucumis melo inodorus) is een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), met geelgroene vruchten.

De plant behoort tot de suikermeloenen (cucumis melo), en is een wintermeloen van 1,5 tot 4 kilogram. Het vruchtvlees is wit tot bleekgroen, maar soms ook oranje.

Honeydew is de Amerikaanse benaming van de Blanc d'Antibes d'hiver, een in 1920 in Frankrijk ontwikkelde wintermeloen, die sindsdien in de Franse Midi en in Algerije verbouwd wordt.

Zoals de honeydew schatplichtig is aan de Antibes, is de Chinese Bailan dat op zijn beurt aan de honeydew. In 1940 schonk vice-president Henry Wallace van de VS zaad van de honeydew aan de bevolking van Lanzhou, de hoofdstad van de regio Gansu. De Bailan (白兰瓜) is sindsdien een specialiteit van deze regio.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen. De meloen die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

De nog onrijpe kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt rijp meestal rauw gegeten. De schil is niet eetbaar, de pitjes mits professioneel gedroogd.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Honingmeloenen zijn hier het hele jaar door verkrijgbaar vanuit Spanje, Panama en Brazilië.

BEWAREN

Houd onrijpe meloen buiten de koelkast om na te rijpen, maar bewaar rijpe meloenen hoogstens drie dagen, tenzij in de koelkast. Bij 5-10° is een cantaloupe enkele weken houdbaar, mits heel.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Cucumis melo komt van origine voor in India, Afrika en Iran. In Iran, het vroegere Perzië, bijvoorbeeld kent men de groente/vrucht al 5.000 jaar. Nar men vermoedt is dat de huidige Armeense meloen.

In Griekenland en Egypte maakte men rond het begin van de jaartelling voor het eerst kennis met de plant, en rond die tijd vindt de eerste culivatie plaats in Centraal Azië (Armenië), Kazachstan, Oekraïne, Moldavië. en de Kaukasus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De honingmeloen dankt zijn naam niet aan zijn smaak, maar aan honingdauw, de heldere vloeistof die blad- en schildluizen afscheiden, waarnaar de 'honeydew' is genoemd.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Het vruchtvlees is rijk aan vitamine C en bevat veel vitamine B6, foliumzuur (B9) en kalium.

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Koop alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

63,7
kcal
(265 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
16,1
gram
koolhydraten
1,4
gram
vezels
14,4
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
58,4
mg
omega-3
46,0
mg
omega-6
VITAMINES
29,2
µg
vitamine A
(3,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
33,6
µg
foliumzuur (B9)
(16,8% ADH)
0,3
µg
vitamine B12
(12,0% ADH)
31,9
mg
vitamine C
(39,9% ADH)
5,1
µg
vitamine K
(6,8% ADH)
MINERALEN
10,6
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
404,0
mg
kalium
17,7
mg
magnesium
31,9
mg
natrium
19,5
mg
fosfor
1,2
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Honeydew | Wikipedia (EN/IT) Bailan melon | Wikipedia (EN) Blanc d'Antibes | Alcotra project interreg Storage temperature of cucmis melo indorus | ISHS nternational Society for Horticultural Science Honeydew, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Muskmelons| Department of Horticulture, Purdue University Cucumis melo | Plants for a future Cucumis melo | Interactive agricultural ecological atlas of Russia