Melon du Haut-Poitou
Suikermeloen (Cucumis melo)
Melon de Haut-Poitou IGP
CANTALOUPE VARIËTEITEN
MELON DU HAUT-POITOU IGP | CUCUMIS MELO VAR CANTALUPENSIS

MELON DU HAUT-POITOU

De Melon du Haut-Poitou is een meloen van het Charentais-type, een suikermeloen, een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De Charentais is een meloenvariëteit uit het begin van de 20e eeuw in Frankrijk ontwikkeld uit de cantaloupe.

Charentais-meloenen zijn kleine, geurende meloenen met een licht gewelfde schil. De Charentais Melon du Haut-Poitou is één van de Charentaissoorten die 'brodé' zijn, een schil hebben met een netstructuur. De schil is bleekgroen met donkergroene strepen.

De Charentais is een eenjarige kruipende plant, die van juni tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

De meloenen zullen in de regel een kilogram wegen bij een doorsnede van 12 cm, de gebruikelijke handelsmaat. Het vruchtvlees is oranje, met in het hart bruine zaden.

Het inzaaien van de meloen vindt plaats tussen maart en juni. De eerste meloenen worden begin juli geoogst; de oogst duurt voort tot eind september. Ze worden bijna-rijp geplukt en binnen 48 uur getransporteerd naar hun bestemming.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De meloen die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. De Melon du Haut-Poitou kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt meestal rauw gegeten, zoals in combinatie met rauwe ham. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Charentaismeloenen zijn in ons land van maart tot oktober verkrijgbaar vanuit Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika, en daarna soms vanuit Mexico. Vanaf januari is de Charentais ook in de variëteit Guadeloupe verkrijgbaar vanuit de Cariben.

BEWAREN

Charentais-meloenen wordt in de regel rijp geoogst en is daarom kort houdbaar. Buiten de koelkast zal hij door rijpen en snel oneetbaar worden. Bewaar de meloen daarom hoogstens drie dagen, ook in de koelkast.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, en zo snel mogelijk daarna eten. Scherm het snijvlak af met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Charentais in in 1920 in Frankrijk ontwikkeld uit de (Cucumis melo var cantalupensis) in de Poitou-Charentes waar de Haut-Poitou deel van uit maakt . De Melon du Haut-Poitou, zoals deze streek-Charentais wordt genoemd, heeft sinds 1992 een Europese denominatie, indication géographique protégée (IGP).

de regio waar de beschermde meloen wordt verbouwd is strikt begrensd, en wordt begrensd door het Bassin parisien, de rivier de Auxances, de Vallée du Thoue en de Vallée du Clain. De bodem in dit gebied is argilo-calcair, karakteristiek voor de Champagne, het Rhônedal en de Languedoc, een mengsel van klein en kalk (mergel), in het Frans 'cailloux' genoemd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De cantaloupe is vernoemd naar de regio Charentes, waar hij in Poitue-Charentes is ontwikkeld.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt ook voor de Haut-Poitue, gezien zijn ruwe schil.

Afgezien van het risico op salmonella is het risico op bacteriële besmetting niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Melon Haut-Poitou IGP | Wikipedia (EN/FR/DU) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Melon Haut-Poitou IGP | Haut-Poitou melon du maître Charentais Melon | Specialty produce Groene Charentais | Veggipedia, groenten- en fruitbureau Produits et spécialités de la Charente | La Charnte.com Site officiel du tourisme en Charente