Galia
Suikermeloen (Cucumis melo)
GALIA
CANTALOUPE VARIËTEITEN
GALIA | CUCUMIS MELO VAR RETICULATIS

DE GALIA

De Galiameloen (Cucumis melo var reticulatis) is een hybride van de cantaloupe. Het is een ronde, gele meloen. De schil van de galia is met een net bedekt, het kenmerk van de reticulatis, en het vruchtvlees is in tegenstelling tot de cantaloupe bleekgroen.

De galia is een kruising van de Ha-Ogen en de Krimka. De Ha-ogen, ook bekend als de Israëlische meloen, is een vroege, overheerlijke meloensoort (Cucumis melo var inodorus 'ha-ogen'), vermoedelijk van Hongaarse oorsprong, met groen vruchtvlees. De Krimka (Cucumis melo var cantalupensis 'krimka') , met de kenmerken van de netvormige schil.

De vrucht is rond en heeft rijp een gele schil. Hij heeft de potentie om door te groeien tot wel 10 kilogram, maar galia's in de handel zijn meestal een kilogram. De schil is net als de hoorntjes leerachtig tot hard. Het vruchtvlees is rijk aan zaden in een groene gelei. De schil is groen, zoals dat van de Ha-ogen en kleurt door rijping helder geel met oranje accenten.

De smaak is zoet dankzij een suikergehalte tot wel 15%, en het vruchtvlees is aromatisch. Je kunt dan ook heel makkelijk met de neus ervaren of een galia rijp is. Bovendien, hoe rijper, hoe geler. Een galia heeft voor een meloen veel vruchtvlees en weinig zaad. Het vruchtvlees is knapperig.

De galia heeft de reputatie een gemakkelijk te telen meloensoort te zijn. Hij wordt geplukt wanneer hij bijna rijp is om de optimale smaak te krijgen, met als nadeel dat hij minder lang houdbaar is.

GEBRUIK

Galia's rijpen - buiten de koeling - snel na. Houd er rekning mee dat ze daarna niet lang houdbaar zijn, en houd ze rijp altijd in de koelkast. Galia's worden rauw, bij wijze van fruit gegeten.

VERKRIJGBAARHEID

Galiameloenen zijn in ons land het hele jaar verkrijgbaar, afkomstig uit Israël, Spanje en Italië, en Zuid-Afrika. Ongeveer de helft van de in Nederland verkrijgbare galia's is de Kirene van Gregal, een Spaanse coöperatie uit de regio Murcia. Gregal-boerderijen zijn Global GAP (Good agricultural practices) gecertificeerd. De Kirene zou een goed op rijpheid te beoordelen galia zijn. Deze zou GMO-vrij zijn.

BEWAREN

De ideale bewaartemperatuur van een Galia is 15°.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Galia is midden zestiger jaren (van de vorige eeuw) in Israël ontwikkeld, en in 1973 op de markt gekomen. Het was de eerste Israëlische meloenhybride, uit de in Israë toen al populaire Ha-ogen meloen ontwikkeld door kruising met de netvormige Krimka.

Galia's worden verbouwd in Israël, Griekenland, Turkije en Egypte aan de oostzijde van de Middellandse zee, Italië, Spanje, Portugal en Marokko, en echte meloenlanden als Brazilië, Panama, Guatemala, Honduras en Zuid-Afrika.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De galia is vernoemd naar naar de dochter van de teler Zvi Karchi, en betekent Gods golf.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Galia's hebben een voor meloenen hoog suiker gehalte (glucose en fructose) en zijn rijk aan vitamine C.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

63,7
kcal
(265 kJoule)
1,0
gram
eiwitten
16,1
gram
koolhydraten
1,4
gram
vezels
14,4
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
58,4
mg
omega-3
46,0
mg
omega-6
VITAMINES
29,2
µg
vitamine A
(3,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
13,5
mg
pantotheenzuur
(225,0% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14,3% ADH)
33,6
µg
foliumzuur (B9)
(16,8% ADH)
0,3
µg
vitamine B12
(12,0% ADH)
31,9
mg
vitamine C
(39,9% ADH)
5,1
µg
vitamine K
(6,8% ADH)
MINERALEN
10,6
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
404,0
mg
kalium
17,7
mg
magnesium
31,9
mg
natrium
19,5
mg
fosfor
1,2
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Galia | Wikipedia (EN/DU) The suitability of three Galia melon cultivars | A.C. Silveira,Society of chemical industry J Sci Food Agric dec 2013 Honeydew, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com