Charentais
Suikermeloen (Cucumis melo)
Charentais
CANTALOUPE VARIËTEITEN
CHARENTAIS | CUCUMIS MELO VAR CANTALUPENSIS

Charentais

De Charentais is een suikermeloen, een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). een in aan het begin van de 20e eeuw in Frankrijk ontwikkelde variëteit van de cantaloupe.

De Charentais is een kleine, geurende meloen met een licht gewelfde schil. Het is een fabeltje, dat de Charentais geen netstructuur zou hebben. de meloen is er zowel 'lisse', met een gladde schil, als 'brodé', met de voor de cantaloupe kenmerkende netstructuur. Een belangrijke eigenschap van de Charentais is dat hij in tegenstelling tot de cantaloupe nauwelijks 'wratten' vormt. De schil is lichtgroen tot crème, met donkergroene strepen.

De Charentais is een eenjarige kruipende plant, die van juli tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

De meloenen zullen in de regel een kilogram wegen bij een doorsnede van 12 cm, de gebruikelijke handelsmaat. Het vruchtvlees is oranje, met in het hart bruine zaden.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De cantaloupe die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. Cantaloupe kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt meestal rauw gegeten, zoals in combinatie met rauwe ham. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Charentaismeloenen zijn in ons land van maart tot oktober verkrijgbaar vanuit Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika, en daarna soms vanuit Mexico. Vanaf januari is de Charentais ook in de variëteit Guadeloupe verkrijgbaar vanuit de Cariben.

BEWAREN

De Charentais wordt in de regel rijp geoogst en is daarom kort houdbaar. Buiten de koelkast zal hij door rijpen en snel oneetbaar worden. Bewaar de meloen daarom hoogstens drie dagen, ook in de koelkast.

Een eenmaal aangesneden Charentais moet je in de koelkast bewaren, en zo snel mogelijk daarna eten. Scherm het snijvlak af met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Charentais in in 1920 in de regio Poitou-Charentes (Frankrijk) ontwikkeld uit de (Cucumis melo var cantalupensis). Het ligt voor de hand om te denken dat de verhandelde Charentais ook uit de Charentes komt, maar dat zal in regel niet het geval zijn, wel uit de Haut Poitou, een streek in het noorden van de regio.

Het centrum van de teelt ligt in Haut-Poitou en in Cavaillon, in het zuidoosten van Frankrijk, nabij Avignon, een streek met een eeuwenlange meloentraditie. Wanneer die exact begon is niet duidelijk, daarvan doen twee verhalen de ronde. Vast staat immers dat Karel de Grote in 1495 zaden van de cantaloupe uit Rome mee nam om in de keizerlijke tuinen van Cavaillon te verbouwen. Vast staat ook, of is het een gerucht, dat paus Paulus II, zetelende in de toenmalige pauselijke residentie in Avignon overleed aan de gevolgen van het eten van meloen. dat speelde zich af in 1491, enkele jaren eerder.

Vermoed wordt daarom dat de cantaloupe al aan het begin van de 15e eeuw in de pauselijke tuinen van ASvignon werd verbouwd en vermoedelijk ook daar buiten. Maar hoe het ook zij, toen de Charentais in 1920 het licht zag, was de infrastructuur voor de teelt in Cavaillon zo volledig, dat het zich als enl kon ontwikkelen tot het cenrum van de Charentais-teelt. En dat nog altijd is. De meloen uit deze streek wordt wel aangeduid als de Charentais de Cavailon.

In 1987 werd de Conférie des Chevaliers de l'Ordre du Melon in Cavaillon opgericht om de Cavaillonse Chantarais te promoten, een eerste stap naar IPG-erkenning.Ieder jaar wordt in juli sindsdien een groot feest ter ere van de meloen gehouden.

Een bekende variëteiten is de Charentais de Cavaillon Cavaillon is van oudsher meloengebied. De teelt van cantaloupes in deze regio voert terug naar het einde van de 15e eeuw. Meer hierover in het artikel over cantaloupe. Hij wordt in Frankrijk, Spanje, Noord-Afrika, Mexico en op kleine schaal in de Verenigde Staten verbouwd.

Een variëteit van de Charentais wordt op de Cariben verbouwd. Daar is deze onder de naam Melon de Guadeloupe door Franse bedrijven op de markt gezet. Deze Guadeloupe heeft als enige zoete meloen een Europees label.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt zeker voor de cantaloupe, gezien zijn ruwe schil. In Noord-Amerikaanse cantaloupes is salmonella geconstateerd. In de Verenigde Staten adviseert men daarom cantaloupe, aangesneden, hooguit enkele dagen in de koelkast te bewaren, en ze alleen koel te eten (i.e. niet in de zon bij de barbeque te laten staan).

Afgezien van salmonella-risico's is het risico op bacteriële besmetting ook bij Europese meloenen niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Charentais | Wikipedia (EN/FR/DU) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Charentais Melon | Specialty produce Groene Charentais | Veggipedia, groenten- en fruitbureau Charentais de Cavaillon | auteur Produits et spécialités de la Charente | La Charnte.com Site officiel du tourisme en Charente