Melon de Cavaillon
Suikermeloen (Cucumis melo)
Melon de Cavaillon
CANTALOUPE VARIËTEITEN
MELON DE CAVAILLON AOC | CUCUMIS MELO VAR CANTALUPENSIS

MELON de Cavaillon

De Melon (Charentais) de Cavaillon is een suikermeloen, een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een in aan het begin van de 20e eeuw in Frankrijk ontwikkelde variëteit van de cantaloupe.

De Charentais is een kleine, geurende meloen met een licht gewelfde schil. De Cavaillon is er één van het type 'lisse', met een gladde schil. Een belangrijke eigenschap van de Charentais is dat hij in tegenstelling tot de cantaloupe nauwelijks 'wratten' vormt. De schil is lichtgroen tot crème, met donkergroene strepen.

De Charentais is een eenjarige kruipende plant, die van juli tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

De meloenen zullen in de regel een kilogram wegen bij een doorsnede van 12 cm, de gebruikelijke handelsmaat. Het vruchtvlees is oranje, met in het hart bruine zaden.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De charentais die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. Charentais kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt meestal rauw gegeten, zoals in combinatie met rauwe ham. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Charentaismeloenen zijn in ons land van maart tot oktober verkrijgbaar vanuit Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika, en daarna soms vanuit Mexico. Of ook deze Cavaillon hier verkocht wordt, hebben we (nog) niet kunnen achterhalen.

BEWAREN

De Charentais wordt in de regel bijna rijp geoogst en is daarom kort houdbaar. Buiten de koelkast zal hij door rijpen en snel oneetbaar worden. Bewaar de meloen daarom hoogstens drie dagen, ook in de koelkast.

Een eenmaal aangesneden Charentais moet je in de koelkast bewaren, en zo snel mogelijk daarna eten. Scherm het snijvlak af met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Charentais de Cavaillion is een meloen die uitsluitend in de regio Cavaillon groeit. Daar worden al eeuwen lang meloenen verbouwd, cantaloupes. Het huidige charentais-type pas sinds het begin van de 20e eeuw, toen hij in Frankrijk werd ontwikkeld uit de cantaloupe.

Cavaillon ligt nabij Avignon, in de 14e eeuw de pauselijke zetel. De meloentraditie heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Wanneer die exact begon, is niet duidelijk, daarvan doen twee verhalen de ronde. Vast staat, dat Karel de Grote in 1495 zaden van de cantaloupe uit Rome mee nam om in de keizerlijke tuinen van Cavaillon te verbouwen. Het is een bekend feit dat de pausen dol waren op de vrucht. Paus Paulus II is in 1491 zelfs overleden aan overmatig gebruik.

Vermoed wordt daarom dat de cantaloupe al aan het begin van de 15e eeuw in de pauselijke tuinen van Avignon werd verbouwd en vermoedelijk ook daar buiten. Hoe het ook zij, toen de Charentais in 1920 het licht zag, beschikte Cavaillon over een groot meloenareaal., en nog steeds. In 1987 werd de Conférie des Chevaliers de l'Ordre du Melon in Cavaillon opgericht om de Cavaillonse Chanteraismeloen te promoten, een eerste stap naar IPG-erkenning. Ieder jaar wordt isindsdien in juli een groot feest ter ere van de meloenteelt gehouden.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De cantaloupe is vernoemd naar de regio Charentes, waar hij in Poitue-Charentes is ontwikkeld.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes en charentaises bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt zeker voor de meloenen met een ruwe schil.

Afgezien van het risico op salmonella is het risico op bacteriële besmetting niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Charentais | Wikipedia (EN/FR/DU) Melon de Cavaillon | Wikipedia (EN/FR/DU) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Charentais Melon | Specialty produce Groene Charentais | Veggipedia, groenten- en fruitbureau Charentais de Cavaillon | auteur Produits et spécialités de la Charente | La Charnte.com Site officiel du tourisme en Charente