Carosello
Groenten (Cucumis)
CAROSELLO
 
CAROSELLO BARESE | CUCUMIS MELO CONVAR ADZHUR ©2017 FOTO: OURFOOD

CAROSELLO

De carosello is een vrij zeldzame groente, een komkommermeloen of meloenkomkommer uit de adzhur-groep (Cucumis melo convar adzhur). De hier afgebeelde Carosello barese is de bolle Bari-variëteit van deze groente, die vrijwel uitsluitend in Italië wordt verbouwd.

De belangrijkste ecotypen van de adzhurmeloen zijn de carosselo (van casridd, geschoren kop) en de barattierre (schurk). De komkommermeloen wordt hoofdzakelijk verbouwd in Apulië, de regio in de hak van de laars, waar de meloenkomkommer rond de 14e eeuw geïntroduceerd is.

De vrucht heeft er tal van benamingen in talrijke dialecten, zoals menunceddrha, spureddrha, paddotti of scattoni. Veel variëteiten zijn bovendien vernoemd naar de regio waar ze verbouwd worden.

De vrucht wordt onrijp onrijp gegeten, kort na de bloei, wanneer hij slechts tien tot twaalf centimeter groot is. Ondanks dat zijn carosello's zelden bitter. De schil van de jonge vrucht is dun en eetbaar, het vruchtvlees sappig. Karakteristiek is de lichte tot sterke beharing. De vorm van de vrucht varieert van rond tot cylindrisch langwerpig, zoals de mezzo lungo di Polignano. Sommige soorten zijn voorzien van lichtgekleurde banen of zelfs ribben, zoals de Meloncella.

De adzhur- of ook wel chatemeloen is nauw verwant aan de Cucumis flexuosus. De lange geribde komkommer die in India en Marokko wordt verbouwd, wordt eveneens adjour of adzhur genoemd, in de regio Barese Tortarello Barese. Net als de carosello wordt de vrucht van deze plant een dag of tien na de bloei geplukt. Dat beide komkommersoorten adzhur heten, is omdat adzhur 'jonge vrucht' betekent (Anatolisch).

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Carosello's worden vanaf september geoogst. Ze worden zoals komkommers in salades gebruikt.

BEWAREN

Net als komkommers zijn casello's goed houdbaar Hij kan tot een wel een week in de koelkast bewaard worden. Zorg dat hij niet uitdroogt door de vruchten in een plastic zak te bewaren. Net als augurken kan de carosello prima ingelegd worden, met behoud van zijn knapperigheid.

ITALIAANSE ADZHURMELOENEN

Tot de oudere variëteiten behoort de Pupuneddra de Curianu, een vrij grote, cylindrische meloncella. Het is een donkergrone, licht geribde vrucht van 280 tot 320 gram, na 45 dagen geplukt. Hij is 18 cm lang.

Hier een overzicht van soorten:

  • Carosello tonde liscio di Manduria, een donkergroene, ronde variëteit (15-16 cm)
  • Carosello Leccese (Lecce)
  • Carosello Barese (Bari)
  • Barattiere di Fasano
  • Carosello di Fasano cianciuffo, een medium-groene, ronde variëteit,
  • Mezzo lungo di Polignano, lichtgroen en langwerpig
  • Spuredda bianca leccese
  • Meloncella, donkergroen en geribd (Salento)

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De komkommermeloen is afkomstig uit Klein Azië en wordt sinds de oudheid verbouwd in Egypte, Syrië en Israel, en is veel later, vermoedelijk eind 13e of vroeg 14e eeuw, in Italië geïntroduceerd.

De eerste afbeeldingen van deze vruchten zijn aangetroffen in muurschilderingen In Thebes (1.400 voor Christus). Hun voorkomen in Egypte wordt bevestigd door de bijbeltekst dat de Joden in Egypte graag qishu'im aten. Voordat deze gegeten kon worden, dienden de haartjes van de schil af gewreven te worden, een proces dat piccus werd genoemd.

Deze beharing is de enige kenmerk dat de meloenkommer van de gewone komkommer onderscheidt. Aan de hand van de gevonden zaden is het onderscheid niet te maken. Louter daarop wordt aangenomen dat dit type groente 4.000 geleden al door de Egyptenaren en Mesopotamiës gepreserveerd werd.

Vast staat dat de Romeinen niet bekend waren met de zoete meloen, en dat deze pas in de 13e eeuw vanuit Perzië en de Kaukasus naar Europa kwamen. Tot de oudste afbeeldingen behoort die in de De Herbis, de Avibus et Piscibus uit 1335. In de nog vroegere Tractatus de Herbis (1280-1300) ontbreekt de carosello, in een latere van dit manuscript uit 1375 staat deze wel.

Rond 1600 wordt de cocomeri bij Gravina geteeld, en in andere delen van Apulië in een groot scala aan lokale ecotypen, waarvan er vele in de loop der tijd verloren zijn gegaan.

Tot de Tweede wereldoorlog werd deze komkommer op grote schaal ook in Turkije verbouwd, maar sinds de intree van de Perzische komkommer is het areaal er drastisch teruggelopen, en komt de vrucht er vrijwel niet meer voor. Behalve in Italië zou de Cucumis melo convar adzhur alleen nog in Afghanistan verbouwd worden.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische naam adzhur is Anatolisch voor 'jonge vrucht'

VERTALING WEICHSELKERS

engels
 
frans
 
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
aggur, gatta
turks
adzhur
hindi (india)
 
indonesisch
 
vietnamees
 
japans
 
chinees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

15
kcal
(63 kJoule)
0,7
gram
eiwitten
3,4
gram
koolhydraten
-2,1
gram
waarvan suikers
0,6
gram
waarvan vezels
0,1
gram
vet
MINERALEN
13
mg
calcium
140
mg
kalium
17
mg
fosfor
0,3
mg
ijzer
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Medieval emergence of sweet melons, Cucumis melo (Cucurbitaceae) | H.S. Paris e.o. Annual botany 2012 July 110(1): pp 23–33. Group chate | Rebecca Grumet e.o. Genetics and Genomics of Cucurbitaceae, Springer, ISBN 978-3-319-49330-5 Occidental diffusion of cucumber (Cucumis sativus) 500–1300 CE: two routes to Europe | H.S. Paris Annual botany 2012 July 109(1): pp 17–126.. A roundabout way of learning about caroselli | L. Guarino, Agricultural Biodiversity Weblog Carosello | Wikipedia(IT) La meloncella, l’antico melone del Salento ottimo nelle insalate | La gazetta del gusto La Pupuneddra de Curianu antica varietà tipica di meloncella | Biodiverso Puglia Carosello and the taxonomy ofCucumis melo L. especially of its vegetable races | K. Hammer, Die kulturplflanze June 1986, Volume 34, Issue 2, pp 249–259 Lu cucumarazzu: il carosello salentino | Dieteista e nutrizionista dr ssa Simona Dingiovanni