Cantaloupe
Suikermeloen (Cucumis melo)
Cantaloupe
CANTALOUPE VARIËTEITEN
AMERIKAANSE CANTALOUPE | CUCUMIS MELO VAR RETICULATUS

DE CANTALOUPE

De cantaloupe is een suikermeloen, een plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Er zijn twee soorten, de Europese cantaloupe (Cucumis melo var cantalupensis)) en de Amerikaanse (Cucumis melo var reticulatus).

Het verschil tussen beide soorten is goed te zien. Beide soorten hebben vruchten met een netvormige schil. Die van de Amerikaanse cantaloupe is grover van structuur, en ligt als het ware op. De Europese cantaloupe heeft een gladde, eigenlijk vlakke schil. Deze is grijsgeel, die van de Amerikaanse is bruiner. Van de Amerikaanse cantaloupe bestaat ook een geribde variant. Het vruchtvlees is oranje.

De cantaloupe is een eenjarige kruipende plant, die van juli tot september bloeit. De (gele) bloemen zijn eenhuizig, mannelijk of vrouwelijk. Beide geslachten komen voor op dezelfde plant, en worden door insecten bestoven. Een plant wordt 1,5-3 meter lang, groeit op de grond, maar laat zich ook leiden. De bladeren zijn hartvormig, en kunnen wel 15-20 cm groot worden, en worden evenmin als de bloemen gegeten.

Cantaloupes kunnen wel 5 kilogram zwaar worden, maar zullen in de regel geoogst worden bij een gewicht van een kilogram en een doorsnede van 12 cm, de gebruikelijke handelsmaat.

Een belangrijke variëteit is de Franse Charantais, waarvan de Caribische Melon de Guadeloupe is afgeleid. Tegen het einde van de Tweede oorlog is uit de Amerikaanse cantaloupe de geribde Iriquois-variëteit ontwkkeld Deze is robuuster en gemakkelijker te telen dan de gewone Amerikaanse cantaloupe.

AANKOOP EN GEBRUIK

Koop alleen gave meloenen (zie de opmerkingen hierover onder het kopje gezondheid). De cantaloupe die je koopt, is meestal (nog) niet rijp, maar zal op kamertemperatuur narijpen. Het nadeel van thuis gerijpte meloen is, dat deze minder zoet is dan een meloen die aan de plant is gerijpt.

Eet de vrucht alleen rijp. Cantaloupe kan in warme gerechten verwerkt worden, maar wordt meestal rauw gegeten, zoals in combinatie met rauwe ham. De schil is niet eetbaar, maar eet ook de pitjes niet op.

Een meloen behoort stevig aan te voelen, niet gebutst of beschadigd te zijn. Een al rijpe meloen herken je aan de geur; bovendien laat de schil zich licht indrukken.

VERKRIJGBAARHEID

Cantaloupes zijn hier het hele jaar door verkrijgbaar vanuit Spanje, Honduras en Brazilië.

BEWAREN

Houd onrijpe cantaloupe buiten de koelkast om na te rijpen, maar bewaar rijpe meloenen hoogstens drie dagen, tenzij in de koelkast. Bij 5-10° is een cantaloupe enkele weken houdbaar, mits heel.

Een eenmaal aangesneden meloen moet je in de koelkast bewaren, hoogstens drie dagen. Scherm een aangesneden meloen af door het snijvlak af te dekken met plastic folie. Wanneer je de meloen fijn snijdt, zal hij vrij snel vocht los laten; de smaak gaat snel achteruit. Houd gesneden meloen hoe dan ook koel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Cucumis melo komt van origine voor in India, Afrika en Iran. In Iran, het vroegere Perzië, bijvoorbeeld kent men de groente/vrucht al 5.000 jaar. Nar men vermoedt is dat de huidige Armeense meloen.

In Griekenland en Egypte maakte men rond het begin van de jaartelling voor het eerst kennis met de plant, en rond die tijd vindt de eerste culivatie plaats in Centraal Azië (Armenië), Kazachstan, Oekraïne, Moldavië. en de Kaukasus.

Enkele eeuwen nadat de plant in de 15e eeuw vanuit Armenië naar Italië is gehaald, vindt in de pauselijke tuinen in Cantalupo de eerste cultivatie plaats tot de zoete meloensoort die sindsdien (begin 18e eeuw) Cantaloupe worden genoemd.

In 1495 nam Karel de Grote zaden mee uit de pauselijke tuinen naar Frankrijk, onder meer naar Cavaillon, een streek in de Provence ten zuidoosten van Avignon. Men vermoedt dat de cantaloupe er zelfs al eerder werd verbouwd, Avignon was immers lange tijd de pauselijke residentie, en het verhaal gaat dat paus Paulus II er in 1471 aan het eten van meloen gestorven is.

Weliswaar is de Charentais in Charentes ontwikkeld en wordt de meloen er ook verbouwd, maar de Charentes is en blijft het centrum van de cognac en de wijn, en Cavaillon dat van de meloen. De Charentais de Cavaillon is dan ook het puikje van de zalm.

Het merendeel van de 'melo'-oogst (zo'n 60%) komt tegenwoordig uit de landen China, Turkije, de Verenigde Staten, Spanje en Iran.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De cantaloupe is vernoemd naar Cantalupo, de plaats waar de cantaloupe is ontwikkeld, de voormalige pauselijke zetel. Via het Frans is de naam cantaloupe geworden. Letterlijk betekent 'cantalupo' wolvenzang.

Reticulatis betekent 'geweven', en duidt op de netstructuur van de Amerikaanse cantaloupe die als het ware 'op' de schil ligt.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Cantaloupes bevatten vitamine C en beta-caroteen (vandaar de oranje kleur).

Omdat meloenen vaak op de grond groeien, geldt voor meloenen in het algemeen de aanbeveling ze voor gebruik grondig te wassen. Dat geldt zeker voor de cantaloupe, gezien zijn ruwe schil. In Noord-Amerikaanse cantaloupes is salmonella geconstateerd. In de Verenigde Staten adviseert men daarom cantaloupe, aangesneden, hooguit enkele dagen in de koelkast te bewaren, en ze alleen koel te eten (i.e. niet in de zon bij de barbeque te laten staan).

Afgezien van salmonella-risico's is het risico op bacteriële besmetting ook bij Europese meloenen niet ondenkbeeldig. Koop daarom alleen gave exemplaren, of snijd beschadigingen royaal weg.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

34
kcal
(140 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
7,9
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
46,0
mg
omega-3
35,0
mg
omega-6
VITAMINES
1116,1
µg
vitamine A
(139,5% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,1
mg
pantotheenzuur
(1,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
21,0
µg
foliumzuur (B9)
(10,5% ADH)
36,7
mg
vitamine C
(45,9% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
2,5
µg
vitamine K
(3,3% ADH)
MINERALEN
9,0
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
267,0
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
16,0
mg
natrium
15,0
mg
fosfor
0,4
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cantaloupe | Wikipedia (EN/FR/DU/IT) Cantaloupe, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Muskmelons| Department of Horticulture, Purdue University Raphanus caudatus | Plants for a future Cucumis melo | Interactive agricultural ecological atlas of Russia