Awoduan
Bittermeloen (Momordica)
Awoduan
 
OPENGESNEDEN AWODUAN | MOMORDICA FOETIDA

Awoduan

Deze vrucht ontbeert een Nederlandse naam, net als de plant. Een goede naam zou 'slangenvoer' kunnen zijn, de Ghanese naam: awoduan.

De reden voor deze naam is dat eieretende slangen er gek op zijn. In Ghana wordt de vrucht ook wel sσprσpσ (sopropo) genoemd, net als de balsempeer, de Momordica charantia.

Deze Momordica foetida is één van de 40 in Afrika voor komende planten van de in totaal 59 plantensoorten in het Momordica-geslacht. Dit is een geslacht van kruipende en klimmende planten waarvan er slechts enkele in cultuur zijn gebracht als voedsel.

Het is een eenjarige plant, een 4,5 meter lange kruipende of klimmende plant die vooral aan bosranden en op open plekken in het bos voor komt. Het is bovendien een pionier die op geroerde grond groeit. In West-Afrika zegt men "waar de awoduan groeit, is de grond geschikt voor de cacaoteelt".

De bladeren zijn hartvormig. De bloemen groeien solitair of in clusters, en zijn geel tot oranje. De vruchten zijn ellipsoïde, 5-7 cm lang en 2,5-5 cm in doorsnede, voorzien van een stekelige schil. Een rijpe vrucht is helder oranje. De vrucht rijpt oranje-geel en wordt zowel rijp als onrijp (als komkommer) gegeten.

De vrucht bevat zwarte zaden, die hij vrij geeft door in drie flappen open te klappen. De zaden zijn omhuld met zoet, helderrood, kleverig vruchtvlees.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De awoduan is van gering commercieel belang. De teelt is veelal voor de lokale behoefte, en veel vruchten worden geplukt van in het wild groeiende planten.

De rijpe vrucht wordt gegeten in diverse Afrikaanse landen. Het blad is minder populair, omdat het erg bitter is, maar wordt desondanks in Gabon en Malawi gegeten. In Soedan eet men ook de wortel.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtnaam Momordica is afgeleid van het Latijn mordere, wat bijten betekent. Dat zou te maken hebben met het uiterlijk van de zaden, die de schijn wekken dat er op gekauwd is. Voor wat het waard is. Foetida, betekent slecht ruikend.

haussa
ataare
igbo
alu-osi, akb’an’udene
yoruba
ejìnrìn

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE SEPTEMBER 2017

Momordica foetida | Wikipedia (EN) Momordica genus in Asia | L.K. Baharathi and K. Joseph John, Momordica genus in Asia, 2013 Springer, India ISBN 978-81-322-1031-3 Momordica foetida | Useful tropical plants Momordica foetida | A.B. van Woerkom Fruit etende slangen Momordica foetida | JSTOR Global plants Momordica foetida | Prot 2 Vegetables