Armeense meloen
Suikermeloen (Cucumis melo)
ARMEENSE MELOEN
 
ARMEENSE KOMKOMMER OF SLANGMELOEN

DE ARMEENSE MELOEN

De Armeense meloen of slangmeloen (Cucumis melo var. flexuosus) is de oudste vorm van de suikermeloen (Cucumis melo) met de vorm en de smaak van een komkommer.

De Armeense meloen is ook bekend onder de naam slangmeloen of -komkommer, niet te verwarren met de slangkalebas (trichosanthes). De plant heeft behaarde stengels met veel uitlopers en hechtranken. De bladeren zijn driehoekig en de (eenhuizige) bloemen hebben een gele kleur. De vruchten hebben een lengte van 50 cm tot 1 m en een diameter van 5 à 10 cm. De schil is dun en overlangs geribbeld.

Eén van de bijzondere soorten is de lange geribde komkommer die in India en Marokko wordt verbouwd, en adjour of adzhur wordt genoemd, net als de veel gedrongener, Italiaanse komkommermeloenen. In de regio Barese wordt zo'n geribde slangmeloen verbouwd onder de naam Tortarello Barese die in een verde (donkergroene) en bianca (lichtgroene) variëteit bestaat.

BEREIDING

Deze komkommer wordt voornamelijk rauw gegeten, zonder hem te schillen en is het meest smaakvol wanneer hij nog niet volgroeid is, zo'n 25-30 cm lang. Soms wordt hij gekookt om soep van te maken. Wanneer hij erg rijp is, komt zijn meloenige oorsprong in geur en smaak tevoorschijn. In het Midden-oosten wordt de komkommer vooral als pickle verkocht, onder de naam 'pickled wild cucumber'.

BEWAREN

Komkommers zijn maximaal 2 weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast en zekler niet in de diepvries. Komkommers worden snotterig van kou. Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Cucumis melo komt van origine voor in India, Afrika en Iran. In Iran, het vroegere Perzië, bijvoorbeeld kent men de groente/vrucht al 5.000 jaar. Nar men vermoedt is dat de huidige Armeense meloen.

In het Arabisch wordt de slangkomkommer qitha of the qur'an genoemd, een naam die ook werd gebruikt voor de compacter Cucumis melo adzhur, de carosello. Het woord qutha is afgeleid van het Hebreeuwse qishu'im, de eerste van vijf met name genoemde groenten die de 'kinderen van de Sinaï' misten van hun verblijf in Egypte.

In Griekenland en Egypte maakte men rond het begin van de jaartelling voor het eerst kennis met de plant, en rond die tijd vindt de eerste cultivatie plaats in Centraal Azië (Armenië), Kazachstan, Oekraïne, Moldavië. en de Kaukasus.

Enkele eeuwen nadat de plant in de 15e eeuw vanuit Armenië naar Italië is gehaald, vindt in de pauselijke tuinen in Cantalupo de eerste cultivatie plaats tot de zoete meloensoort die sindsdien (begin 18e eeuw) Cantaloupe worden genoemd.

VERTALING ARMEENSE MELOEN

engels
 
frans
 
italiaans
 
spaans
 
duits
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

15
kcal
( 62,8 kJoule)
0,7
gram
eiwitten
3,6
gram
koolhydraten
1,7
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
5
mg
omega-3
28
mg
omega-6
VITAMINES
31,5
µg
vitamine A
( % ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
( % ADH)
7
µg
vitamine B9
( % ADH)
2,8
mg
vitamine C
( % ADH)
-
µg
vitamine D
( % ADH)
16,4
µg
vitamine K
( % ADH)
MINERALEN
16
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
147
mg
kalium
13
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
2
mg
natrium
24
mg
fosfor
0,3
µg
selenium
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cucumber, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Armenian cucumber (Cucumis melo var flexuosus) | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden