Capsicum Pubescens
Chilipeper (Capsicum)
CAPSICUM PUBESCENS
CAPSICUM PUBESCENS
ROCOTO | CAPSICUM PUBESCENS

CHILIPEPER (CAPSICUM PUBESCENS)

De Capsicum pubescens is nauw verwant met de capsicum annuum, met als in het oog springend verschil de paarse of paars gestreepte bloemen, die je bij de Annuum zelden ziet.
Onder chilipepers verstaan we de pikante soorten van de Capsicum, een geslacht van bloeiende planten in de nachtschadefamilie Solanaceae, waartoe ook de milde paprika behoort.

De stengels en de bladeren zijn licht behaard. De vruchten onderscheiden zich door de donkere, bruin-zwarte zaden. De peper, meestal niet meer dan en manshoge struik, maar kan wel 10-12 meter hoog worden. Nij groeit op hoogte (1200-2000 meter) bij temperaturen tussen 4,5 en 15,e °. Hij is niet vorstbestendig en kan ook niet tegen hitte, vandaar dat hij niet voorkomt in de tropische laaglanden.

De Capsicum pubescens staat bekend onder de naam Rocoto, wat hete peper betekent. Andere benamingen voor de pubescens zijn lokaal, 'locato' (Bolivia), 'caballo' (Mexico, Guatemala), 'manzano' en 'peron', naar gelang de vorm op een appel respectievelijk peer lijkt, of 'canario', de geelkleurige Pubescens.

De plant is meerjarig en bloeit in augustus en september met paarse bloemen. De struiken verhouten snel, waarom de plant ook wel de 'chiliboom' en de vrucht 'boompeper' wordt genoemd. Een pubescens kan wel 10-12 meter hoog worden en in de tropen zo'n 10 jaar oud worden.

Nog steeds is het niet mogelijk gebleken de Capsicum pubescens met andere soorten capsicum te kruisen. Dat verklaart wellicht waarom dit geslacht zo weinig soorten kent, en van oudsher maar in een kleine regio groeit.

De scherpte van de pubescens-pepers bedraagt in de regel minder dan 100.000 SHU. Door de dikke schil laat hij zich moeilijk drogen, zoals bij de meeste pepers wordt gedaan.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Capsicum komt van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt verbouwd door volken als de Azteken, Maya's, Tolteken en Zapoteken, sinds 6.000 à 7.000 voor Christus.

Er is geen wilde Capsicum pubescens bekend, wel de zeer verwante Capsicum cardenasii en Capsicum eximium, die beide uit Bolivia komen. Een belangrijke reden om te veronderstellen dat ook de bakermat van de pubescens in Bolivia ligt, is de afmeting van de pubescens-pepers die in Bolivia groeien, die kleiner zijn dan elders en daardoor meer gelijkend op beide wilde soorten.

De pubescens is één van de vroegst gecultiveerde planten van Amerika. Het was de alledaagse peper voor de Inca's, die ze rocot uchu noemden,en werd dat na de Conquest aan beide zijden van de Andes. Pas in de 20e eeuw kwam de peper naar Centraal Amerika en Mexico, met name de plompe gele soort, het canario-type.

De Pubescens komen vooral voor in het noordwesten van Zuid-Amerika, van Chili tot Colombia en de hooglanden van Centraal-Amerika en Mexico. De teelt is er veelal kleinschalig, behoudens in Arequipa (Peru) en Patzcuaro (Mexico).

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De naam Capsicum is van het Griekse woord kapto afgeleid dat "te bijten" of "te slikken" betekent. De naam "peper" kwam in gebruik vanwege hun aan de specerij verwante smaak. De originele Mexicaanse term, chili kwam uit het Nahuatl (taal van de Azteken) chili of xilli, verwijzend naar de Capsicum alkanen die al 3000 jaar voor Christus gekweekt werd, zoals blijkt uit aardewerk dat is gevonden in Puebla en Oaxaca.

Pubescens betekent behaard, en duidt op de lichte beharing van de stengels en de bladeren.

VERTALING CHILIPEPER

engels
chili pepper
frans
poivron
italiaans
peperone
spaans
picantee
chinees
huang gua 黄瓜
kantonees
wong gwa
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Capsicum pubescens | Wikipedia (EN) Capsicum pubescens | Plants for a future Capsicum pubescens | Plantnames, multilingual database