Madame Jeanette
Chilipeper (Capsicum chinense)
MADAME JEANETTE
DE SURINAAMSE CHILI'S
MADAME JEANETTE | CAPSICUM CHINENSE

MADAME JEANETTE (CAPSICUM CHINENSE)

De kleine Madame Jeanette komt oorspronkelijk uit Suriname. De rijpe vruchten zijn geel en gekreukeld. Qua scherpte is deze chili vergelijkbaar met de oranje Habanero (150.000 tot 325.000 Scoville-eenheden).

Het aroma van de Madame Jeanette is veel sterker dan dat van de Habanero. Het is een klein pepertje, zo'n 3-4 cm groot.

Vanwege de gelijkenis ermee, wordt hij vaak verward met de Scotch bonnett of de (ook Surinaamse) Adjuma of Ají Umba, net als de Madame Jeanette een Capsicum chinense, maar ronder van vorm. Deze adjuma is er zowel in het rood als het geel.

Naast deze twee Surinaamse chili's is er nog een derde, de Alatapepre, een er algemeen in het wild voorkomende chilipeper. Alata pepre, eigenlijk alatakaka-pepre (rattekeutelpeper) is een klein, puntig pepertje.

In de Surinaamse en Antilliaanse keuken worden deze chili's met ruime hand in gerechten verwerkt, vooral de alata-pepre, die overal groeit en in het wild geplukt wordt. De drie pepertjes combineren uitstekend met tomaten en gerechten met tropische vruchten.

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Verse Madame Jeanettes zijn vrij algemeen verkrijgbaar in ons land. Ze horen glanzend en stevig te zijn, en het steeltje moet frisgroen van kleur zijn.

Pepers van deze scherpte worden in hun geheel meegekookt, om later uit het gerecht te worden verwijderd, d.w.z. ze worden niet zelf gegeten. Vergis je desondanks niet in de scherpte !

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Madame Jeanet komt net als de Adjuma van oorsprong uit Suriname , en groeit in Suriname en op Aruba, waar pepers overigens niet op grote schaal verbouwd.

Pas in 2012 is een experiment gestart met de commerciële teelt van organische pepers, Madame Jeanette, Adjuma en de Alata-pepre in het district Para, onder auspiciën van het Surinaams Ministerie van landbouw, en ondersteund door het American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) .

De teelt gebeurt in coöperatief verband op kleine percelen, vooralsnog, ondersteund door de stichting Ontwikkeling Rurale Gebieden. Men richt zich op de Europese markt, want een echt Surinaamse pepermarkt is er niet, gezien de luxe van de in het wild groeiende peperstruiken. De teelt is duurzaam, en gericht op de vraag uit Europa, met name vanuit Duitsland.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Chillipepper (Capsicum) | Wikipedia (EN/NL) Madame Jeanette | Chilibase.nl Teelt van organische pepers in Suriname | Ministerie van Landbouw (Suriname) Ají umba (Ojemma) | The chileman.org Alatakaka-pepre | Etymologiebank J. van Donselaar, Woordenboek van het Surinaams-Nederlands