Ají panca
Chilipeper (Capsicum chinense)
AJI PANCA
DE AJI'S OP DEZE SITE
AJI PANCA | CAPSICUM CHINENSE
AJI PANCA -PRODUCTEN

AJI PANCA (CAPSICUM CHINENSE)

De rokerig-fruitige Ají Panca is een peper van het soort Capsicum chinense die veel gebruikt wordt in de Peruaanse keuken, en hier alleen gedroogd te koop.

Het is één van de weinige ají's die niet tot de Capsicum baccatum behoort. Net als de Ajíl; charapa behoort hij tot de capsicum chinense. De peper heeft een dieprode kleur en is 8-15 cm lang. De Ají panca lijkt erg op de Ají amarillo. De fruitige smaak wordt door sommigen met citrus geassocieerd, maar door de meeste kenners met bessen. Ají panca is relatief mild, met een scherpte van hooguit 1.000-1.500 Scoville eenheden, wanneer de zaadlijhsten en de zaden verwijderd worden zelf practisch "0".

De ají panca wordt niet vers verkocht, maar wordt al op de boerderij in de zon gedroogd, nadat ze al in behoorlijke mate aan de plant gedroogd zijn. Behalve in die vorm is hij ook als poeder verkrijgbaar.

GEBRUIK

Week de gedroogde pepers 10 minuten in heet water voor gebruik. De fruitige smaak maakt de panca geschikt om citrusfruit of steenvruchten te bestrooien. Je kunt ook gewoon het kant-en-klare poeder gebruiken. In combinatie met limoensap is aji panca de ideale dressing voor avocado.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Ají panca groeit van origine in de kuststreken van Peru.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Ají panca | Wikipedia (EN) Morphological Characteristics in a Capsicum Chinense collection | Hortscience Introducing Peruvian aji's | The chili peper institue