Poblano
Chilipeper (Capsicum annuum)
POBLANO OF ANCHOPEPER
 
POBLANO | CAPSICUM ANNUUM v POBLANO

POBLANO OF ANCHOPEPER

De poblano is net als de chicala en de mulato een milde pepersoort van het type capsicum annuum. Ze worden in Mexico vaak gedrieën gebruikt in mole-sauzen, zoals de mole poblano. Hiervoor wordt de gedroogde peper gebruikt.

Groene poblano's hebben een beduidend mildere smaak dan rijpe rode poblano's, die- al zijn het annuums - best heet kunnen zijn. De peper is 3-6 cm groot en groeit aan kleine struikjes. Onrijpe poblano's zijn purper-groen van kleur, kleuren later groen, en bij rijping rood tot zelfs bijna zwart. Dat zie je terug in de gedroogde pepers die heel donker van kleur zijn.

De gedroogde pepers worden ancho genoemd. (van de ancho peper), mulato (de poblano) en pasilla (de chilica) genoemd. Pasilla betekent 'kleine rozijn' in het Spaans, refererend aan de donkerbruine kleur en het rozijnachtige aroma van de gedroogde peper.

De poblano heeft een scherpte van 1.000-1.5000 op de schaal van Scoville, iets minder scherp dan de plattere chilaca. Poblano's zijn verkrijgbaar in de gedroogde vorm en geroosterd en gepeld. Deze laatste zijn bevroren en in blik leverbaar.

Poblano's komen het best tot hun recht wanneer ze bereid zijn (gekookt of gebakken). Ze combineren goed met peperachtige ingrediënten, zoals guajillo en chipotl, kruiden als koriander en oregano, aardse smaken zoals van paddestoelen en kaas, denk aan feta, gorgonzola en pecorino.

De gedroogde poblano (ancho) herken je aan zijn hartvorm,. De schil is donkergroen. De mulato is soortgelijk van vorm, is daarentegen donkerbruin en rimpelig. De pasilla is van deze drie de langste en smalste, maar ook gerimpeld, bovendien cylindrisch van vorm.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De poblano komt uit de staat Puebla, in Mexico. Het woord poblano is afgeleid van de naam van de staat en betekent 'inwoner van Puebla'.

In Mexico wordt de poblano op tal van manieren gebruikt en bereid. Naast gedroogd en geroosterd voor gebruik in gerechten, zie je gerechten van poblano's, zoals capeado, gefrituurd met een eiwitcoating, en gevuld en in het nationale gerecht mole.

Het woord ancho betekent breed, en duidt op de hart-vorm van de peper.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Poblano | Wikipedia (EN)