Pimiento de Padrón
Chilipeper (Capsicum annuum)
PIMIENTO DE PADRÓN
 
PIMIENTO DE PADRÓN | SPANJE

PIMIENTOS DE PADRÖN

Pimiento de Padrón is een groene, geurige paprika (Capsicum annuum), die uitstekend geschikt is om te vullen en te bakken.

De paprika is één van de bekendste producten uit het Galicische Padrón. Ze worden er vaak simpelweg gebakken in olijfolie en geserveerd met grof zout. De meeste padróns zijn zoet en mild, maar sommige zijn warm en kruidig ​​, vandaar "Os Pementos de Padrón, uns pican e outros non", sommige zijn heet, andere niet. De oogst is relatief bescheiden, 15.000 kg paprika's per jaar, waarvan het leeuwendeel in het dal van de Parochie van Herbón wordt geoogst, tussen juni en september .

In 1979 is daar het eerste Festa do Pemento Padrón georganiseerd, tegenwoordig een populair gastronomisch evenement dat wordt gehouden op de eerste zondag in augustus. Het festival vindt plaats in de Carballeira van het Franciscaner klooster in Herbón.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De eerste paprika's die in Europa aankwamen vanuit de Nieuwe wereld (met name uit Mexico) werden in de 16e eeuw aan de Spaanse Karel V geschonken door de Spaanse conquistadores.

Langs die weg kwamen de planten in de Spaanse kloosters, waar de monniken de plant aanpasten aan de lokale groei-omstandigheden. In Herbón waren dat de daar gevestigde Franciscaner monniken. Net als de Pimentos de la Vera heeft ook de Albó vanwege haar lange teeltgeschiedenis in het dal een Denominación de Origen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is de onterechte naamgeving door Christopher Columbus naar gewone peper debet. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel belllpepper als paprika worden genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten en in Italië peperoncini en in Frankrijk poivron. De Spanjaarden zelf gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid. Zoals men ze in Japan als Korea pimang respectievelijk piman noemt.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
VITAMINES
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
MINERALEN
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Piementos de Padrón | Wikipedia (EN) Pimentón de la Vera | Wikipedia (ES) Christopher Columbus as a botanist, John M. Kingsbury, Cornell Plantations Quarterly (Vol. 45, No. 4, 1991) Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4