Peperoncino
Chilipeper (Capsicum annuum)
PEPERONCINO
 
RONDE PEPERONCINI | CAPSICUM ANNUUM

PEPERONCINO

Peperoncini is de meervoudsvorm van peperoncino, de Italiaanse generieke benaming van een chilipeper. Italië heeft, net als Spanje een rijke peperhistorie die terugvoert op de introductie van de plant aan het begin van de 16ee eeuw vanuit Zuid-Amerika.

Italië kent 85 lokale variëteiten van de peperoncino, in uiteenlopende scherpte. De vorm loopt uiteen van de plat-ronde tot de puntige chilipeper.

Vergelijkbaar met de Spaanse padron en minder heet dan de jalape&ntiulde; is de Frigitello, de zoete Toscaanse peper genoemd. Hij heeft een scherpte van rond 500 SHU. Hij wordt net als de traditionele Griekse en Turkse peper gebakken, zoals in het Turkse ─░skender kebap, of uit de hand gegeten. Rauw is hij prima in salades. Hij combineert uitstekend met fruit.

Hoewel de indruk wordt gewekt dat dit dé peperoncini is, is het er één van de 85.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De introductie van chilipepers in Europa vond schoorvoetend plaats. Aanvankelijk sloeg de plant vooral aan als sierplant, en het vermoeden heerst dat de eerste exemplaren giftig konden zijn. dat zou de verklaring kunnen zijn dat de eerste recepten met chilipeper in Italië pas aan het einde van de 17e eeuw verschenen.

Sinds 1992 wordt in het Calibrische Diamante een peperoncino-festival gehouden. Calabrië is met Basilicata het centrum van de Italiaanse chili-teelt

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De Italiaanse taal kent veel benamingen voor de chilipeper, naast het algemene woord peperoncino. In Calabrië bijvoorbeeld wordt de peper (ook) diavulillo of pipazzu genoemd. In Basilicata diavulicchiu. De veel gebruikte term in Campanië is peparuolo, in Aquilia pepentò, en op Sicilië pipi russi.

De lijst gaat verder: zenzero (Toscanië, diavicchio ((Apulië), pibiri-morusco (Sardinië), saittì (Teramo), merivanill (Luciania) en lazzarette of cazzarele in Pescara e. Chieti. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer benamingen.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

RECEPTEN (CULINAIR)

De chilipeper is geen gemeengoed in de Italiaanse keuken. Beroemde gerechten met peperoncino zijn de Bomba Calabrese en de Romeinse Arrabiata saus. Ook worden pepers gebruikt in traditionele worst, zoals de 'Nduja, een salumi uit Calabrië.

In zijn algemeenheid behoort de chilipeper in de meer rustieke Italiaanse keuken, bij pasta, vis en groenten.

Friariello is een Campaniaans gerechtje, waarvoor de kleine, lichtgroene Frigitello's worden gebruikt, die net als met de Spaanse padrons gebeurt, in hun geheel in olijfolie worden gebakken. Ze worden aan het steeltje gepakt en uit de hand gegeten, als snack of bijgerecht.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Peperoncino | Barilla, the Italian food academy Peperoncino | Wikipedia (EN/NL/IT) Peperoncini di Calabria | Ambasciatore Gusto