Mulato
Chilipeper (Capsicum annuum)
MULATO
 
MULATO ISLENO | CAPSICUM ANNUUM V ANCHO MULATO

MULATO

De mulato of Mulato Islena is net als de chilaca en de poblano een milde pepersoort van het type Capsicum annuum. Ze worden in Mexico vaak gedrieën gebruikt in mole-sauzen, zoals de mole poblano. Hiervoor wordt de gedroogde peper gebruikt.

De mulato groeit aan een 60-80- cm hoge struik. De peper heeft een rijke, rokerige smaak. Over de scherpte lopen de opvattingen uiteen, maar deze ligt net als bij de poiblano en de chilca rond 2.000 SHU. Ze kleuren van in minder dan drie maanden van donkergroen naar donkerbruin en bijna zwart wanneer ze rijp zijn en kunnen langer worden dan 10-15 centimeter en 5-7 cm breed. Ze zijn dikwandig.

Gedroogde mulato's zijn direct herkenbaar aan hun bijna zwarte kleur en sterke rimpeling. Ze zijn zoeter dan de ancho en de pasilla.

De gedroogde poblano (ancho) herken je aan zijn hartvorm,. De schil is donkergroen. De mulato is soortgelijk van vorm, is daarentegen donkerbruin en rimpelig. De pasilla is van deze drie de langste en smalste, maar ook gerimpeld, bovendien cylindrisch van vorm.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De mulato komt uit Centraal Mexico. Het woord mulato betekent net als mulatto 'van gemengde afkomst' hetzelfde woord als gebruikt in 'muilezel' en 'mulat'.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Mulato | Wikipedia (EN) Dried mulato peppers | Specialty produce