Jalapeño
Chilipeper (Capsicum annuum)
JALAPEÑO
 
JALAPEÑO | CAPSICUM ANNUUM

JALAPEÑO (CAPSICUM ANNUUM)

De jalapeño groeit aan de gelijknamige struik die 70-90 cm hoog wordt. Aan iedere plant groeien 25-30 chili's in 70-80 dagen. Jalapeño's zijn 5-10 centimeter lang wanneer ze, meestal groen, geplukt worden.

Wanneer jalapaño's langer aan de struik hangen kleuren ze rood, voor Mexicanen geen gewilde kleur, een jalapeño hoort groen te zijn.

Het is een milde chili, zoals annuums betaamt, 2.500-10.000 Scoville eenheden, afhankelijk van de variëteit en de locatie. Ze zijn gemiddeld zo mild dat ze rauw gegeten worden, gevuld, gegrilld, liefst solo met wat zout op de manier waarop tequila gedronken wordt, een geliefde Mexicaanse combinatie: vurig met zout.

Het vlees van een jalapeño is vrij dik, wat het drogen van chili bemoeilijkt. De Azteken bedachten daarom de techniek van het droogroken of rookdrogen, hoe je het wilt beschouwen. Die techniek hanteerden ze eveneens bij het drogen van varkensvlees. Deze gerookte droge jalapeñs noemden ze chipotle, en dat doen we nog steeds. Gemiddeld wordt in Mexico 20% van de oogst op deze manier bewerkt.

Er zijn grofweg twee types 'chile ahumado', de sigaarvormige chipotle meco of tipico, die het meest lijkt op de authentieke chipotle, en de morita. Deze laatste, letterlijk vertaald 'kleine aardbei', is inferieur aan de tipico, doordat hij korter gerookt is om goedkoper geproduceerd te worden. Er is nog een tweede verschil, de morita wordt groen (onrijp) geoogst, zoals verse jalapeñs, de meco volledig doorgerijpt.

De traditionele manier van roken gebeurt op metalen of bamboe rekken, op afstand van de vuur- en rookbron. De warme rook wordt door een kanaal (tunnel) naar de goed geventileerde rookplaats gebracht. Het rook-droogproces duurt enkele dagen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De jalapeño komt van oorsprong uit Mexico en is vernoemd naar Xalapa, Veracruz, waar de chili al door de Azteken gecultiveerd werd.

De teelt in Mexico is geconcentreerd in het centrum van de staat Veracruz in het stroomgebied van de Papaloapan. Daar en op enkele andere locaties is ongeveer 40.000 hectare uitsluitend bestemd voor de teelt van de jalapeño. Het productiegebied van de chipotle meco bevindt zich in het noorden van Mexico, dat van de tipico in Centraal en Zuid-Mexico.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming jalapeño is van Spaanse herkomst, onleend aan de plaatsnaam Xalapa, ook wel Jalapa gespeld.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Chillipepper (Capsicum) | Wikipedia (EN/NL)