Hongaarse wax
Chilipeper (Capsicum annuum)
HONGAARSE WAX
 
HONGAARSE WAX | CAPSICUM ANNUUM
BOVEN: BANANENPEPER ONDER: CASCABELLA

HONGAARSE WAX

De Hongaarse wax is een Europese cultivar van de Capsicum annuum, uit de Longum groep. Wanneer hij nog (net) rijp is, is hij bleek geel van kleur, het moment om de eerste chili's te oogsten. Wanneer hij verder rijpt wordt hij via oranje uiteindelijk rood, het geheim achter het grote kleurenscala van de Hongaarse wax.

De 10-15 cm lange chili is een cultivar die is ontwikkeld voor gematigde gebieden. De vruchtvorming duurt slechts 70 dagen, wat handig is met het oog op het korte zonseizoen in die gebieden. Kenmerkend zijn zijn dunne schil en sappig vruchtvlees en de ronde punt. De chili is zo'n 15 cm lang en heeft een doornede op zijn breedste punt van 4 cm. De vrucht groeit rechtop, om te gaan hangen zodar hij zijn volledige grootte heeft bereikt. Daarna rijpt hij.

Er zijn twee typen Hongaarse wax. de milde (750 to 3000 SHU) en de 'hete', tot 15.000 . De scherpte-range is erg groot, wat maakt dat je er niet zeker van kunt dat de Hongaarse wax die je koopt, de juiste is. Wil je beslist een zeer milde chili, neem dan de kleinere, nauw verwante wax-chili, de bananenpeper. Beide zijn zeer geschikt om in te leggen (pickle).

Tot de wax-chili's behoort naast beide genoemde langwerpige chili's ook de compacter cascabella, die ook simpelweg gele wax wordt genoemd. Deze chili is circa 5 cm lang, en minder dan 2 cm breed.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Hongaarse wax is een Hongaarse cultivar die aan het begin van de 19e eeuw op de markt is gekomen. Hij dankt zijn naam aan de bleekgele kleur die doet denken aan bijenwas.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Hungarian hot and sweet wax | The chileman Hungarian wax pepper | Wikipedia (EN) Hungarian wax pepper | Specialty produce