Guindilla de Ibarra
Chilipeper (Capsicum annuum)
GUINDILLA DE IBARRA
 
GUINDILLA DE IBARRA | SPANJE

GUINDILLA DE IBARRA

De Guindilla de Ibarra is een Baskische peper, die op zijn Baskisch Ibarrako Piparrak heet, en ook wel Langostino de Ibarra wordt genoemd.

Het is een Capsicum Annuum, door de eeuwen heen aangepast aan het Baskische klimaat. Net als de Padrón heeft de Ibarra veel profijt van de naamsbekendheid en haar lange historie. De naam verwijst naar de Baskische stad Ibarra.

In 1997 kreeg de peper het Eusko-label, van de Fundación Kalitatea. De groene, of gele peper heeft een lengte van 4-10 cm en is langwerpig. De bescheiden oogst vindt plaats tussen juni en oktober.

VERKRIJGBAARHEID

De originele Guinillas de Ibera zijn niet verkrijgbaar buiten Spanje, wel vergelijkbare (Spaanse) pepers. Verscheidene merken met gepickelde guindillas zijn verkrijgbaar bij de Eusko-label webwinkel, onder meer van de merk en Zubelkzu en Agiña. Richtprijs voor een pot guindillas met Eusko-label van het merk Zubelzu circa € 3,75 (345 gram, uitlekgewicht 120 gram).

Omdat guindilla niet buiten Spanje verkrijgbaar is (behalve de pickles dan), wordt guindilla in onderstaande tapas vervangen door andere Spaanse pepers.

 
 
 
 
zubelzu
 

GUINDILLA-TAPAS

Omdat de peper relatief mild is, wordt hij als tapa gegeten en ook uit het zuur. De bekendste tapa is de Gilda, een pinxto (prikker) met guindilla's, ansjovis en gevulde olijf. Een andere populaire tapa is Guindillas fritas, opgediend met zout. De pepers worden hooguit 45 seconden gefrituurd. Let op, dat de peper eerst wordt ingesneden (aan de top), om te voorkomen dat deze tijdens het frituren explodeert!

De laatste tapa, de piparrak-pickle, wordt als delicatesse beschouwd. Vanzelfsprekend vindt veel inmaak in Baskenland 'aan huis' plaats.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

31
kcal
( 129,7 kJoule)
1
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
4,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
25
mg
omega-3
45
mg
omega-6
VITAMINES
1043
µg
vitamine A
(130% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
46
µg
vitamine B9
(23% ADH)
128
mg
vitamine C
(160% ADH)
1,6
mg
vitamine E
(13% ADH)
4,9
µg
vitamine K
(7% ADH)
MINERALEN
7
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
211
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Guindilla de Ibarra | Wikipedia (ES) Guindilla de Ibarra | Foods from Spain Piparrak | Zubelzu Piparrak recepten | Salseando Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4