Chilaca
Chilipeper (Capsicum annuum)
CHILACA OF PASILLA
 
CHILACA | CAPSICUM ANNUUM v CHILICA

CHILACA OF PASILLA

De chilaca is een milde pepersoort van het type capsicum annuum, net als de poblano en de mulato. Deze drie soorten chili worden in Mexico gebruikt in mole-sauzen, zoals de mole poblano. Hiervoor wordt de gedroogde peper gebruikt, die pasilla wordt genoemd.

De Chilaca heeft een rijke, rokerige smaak en medium scherpte (1.500-2.000 op de schaal van Scoville). De pepers kleuren van donkergroen naar donkerbruin en bijna zwart wanneer ze rijp zijn en kunnen langer worden dan 20 centimeter. De groene, verse pepers worden in allerlei gerechten gebruikt, zoals krokant gefrituurd in capeado.

Chilaca's zijn verkrijgbaar in de gedroogde vorm en geroosterd en gepeld. In gedroogde vorm, de pasilla, wordt de chilaca gebruikt in de Mexicaanse sauzen, zoals de mole poblano. Vanwege zijn vaak bruin-zwarte voorkomen wordt de chilaca wel de 'achocolatado' genoemd, letterlijk de chocola-gekleurde. Er zijn veel pasilla-variëteiten verkrijgbaar, zoals de Pasilla de Oaxaca, die voor zwarte molesaus (mole negra) wordt gebruikt.

De gedroogde poblano (ancho) herken je aan zijn hartvorm,. De schil is donkergroen. De mulato is soortgelijk van vorm, is daarentegen donkerbruin en rimpelig. De pasilla is van deze drie de langste en smalste, maar ook gerimpeld, bovendien cylindrisch van vorm.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De chilaca is vooral populair in Centraal-Mexico, Guanajuato, Valisco en Zacatecas en in de noordwestelijke regio's van Mexico. de naam is afgeleid van het woord 'acati' in Nauhati, de `aztekentaal, wat grijze haren betekent, of 'de oude' waarmee op het vaak gekromde, gerimpelde uiterlijk wordt gedoeld.

Pasilla betekent 'kleine rozijn' in het Spaans, refererend aan de rimpelige huid, de donkerbruine kleur en het rozijnachtige aroma van de gedroogde peper.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Pasilla | Wikipedia (EN) Chilaca | Specialty produce