Cayennepeper
Chilipeper (Capsicum annuum)
CAYENNEPEPER
 
CAYENNE PEPER | CAPSICUM ANNUUM, LONGUM GROEP

CAYENNEPEPER

Cayennepoeder is een vertrouwde specerij in alle wereldkeukens. Het is een maalsel van één of meer chilipepers, zonder verdere toevoegingen. Eén van die gebruikte pepers kan de Cayenne peper zijn, maar dat is niet altijd zo.

Chilipoeder, het klinkt als hetzelfde, is een mengsel van cayennepoeder, komijn, oregano, knoflook en zout. Een kruidenmix derhalve. Cayennepoeder is daardoor scherper dan chilipoeder, maar zeker niet de scherpste chili-maling; van iedere chili bestaat wel een poedervorm, zelfs van de scherpste soorten. Het minst scherpe poeder is dat van de paprika, dat we paprikapoeder noemen.

De Cayenne chili (Capsicum annuum longum group de Cayenne), waarnaar het poeder vernoemd is, is met zijn 30.000-50.000 Scoville eenheden (SHU) scherp voor een Annuuum-chili. Het is een overblijvende plant, die zijn beste productie na een aantal jaren krijgt. Hij kan een hoogte bereiken van circa 1 meter, en bloeit in april/mei.

De pepers zijn groen, naar dieprood rijpend, en puntig, en zijn afhankelijk van de variëteit 15-25 cm lang. Van de grillig gevormde chilipeper zijn veel variëteiten voorhanden, sommige speciaal gekweekt om te drogen en te vermalen.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Naar wordt aangenomen wordt de cayenne al 7.000 jaar verbouwd. Europa maakte er kennis mee via Columbus, die het Guinea peper noemde, een misverstand in alle opzichten, want de chilipeper komt voor op het huidige Frans Guinea, maar niet van oorsprong, en een peper (Piperaceae) is het allerminst.

De cayenne zou om die reden vernoemd zijn naar de gelijknamige stad in Frans Guinea, het omgekeerde wordt ook beweerd. Onbevestigde bronnen leggen een verband tussen het woord cayenne en de naam voor chili in het Tupí quiniía.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cayenne pepper, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Capsicum annuum, cayenne | Plants for a future Pimienta roja | Wikipedia (ES)