De cactus
 
De cactus
DE CACTUSSOORTEN OP DEZE SITE
DE CARDÓN SAHUESO IN DE SONORA_WOESTIJN | PACHYCEREUS PRINGLEI
SAHUESO'S IN BAJA CALIFORNIA
 

DE CACTUS

De cactus, meervoud: cacti of cactussen, behoort tot de familie van de Cactaceae, een plantensoort die optimaal is aangepast aan het leven onder droge tot zeer droge omstandigheden. Zulke planten heten succulenten. Een andere groep succulenten is de ijskruidfamilie, met planten als de zuurvijg en het ijskruid.

De Cactaceae-familie omvat 1.500-1.800 cactus-soorten. Over het aantal rassen is men het in het geheel niet eens, het aantal wordt geschat tussen een twintigtal en honderden. De taxonomie van de cactus is dan ook sterk in beweging. Wat de 'eetbare' cactussen betreft, zie je dat aan de cholla's, de Cylindropuntia, die aanvankelijk waren ingedeeld bij de Opuntia, de wilde cactus, ook bekend als de 'prickling pear'.

Een kenmerk van de cactus is de stekel, een doorn die uit een areool groeit, een eerste aanzet tot een tak. Bij andere plantensoorten met doornen is dat niet het geval. Een ander belangrijk kenmerk is het vermogen om water op te slaan. Dat gebeurt uitsluitend in de stam. Bij andere succulenten dienen vooral de bladeren als opslag. Een grote cactus als de saguaro heeft het vermogen om in één enkele hoosbui 700 liter water op te nemen.

Op deze site beschrijven we, begrijpt u, alleen de cactussoorten waarvan de vrucht, de bloemknop, de bloem en/of de stengel eetbaar zijn:

BARREL CACTUS

De barrel cactus dankt zijn Engelse en Spaanse naam aan zijn uiterlijke overeenkomst met een vat, een ton. Hij is geliefd om zijn vruchten, maar ook het vlees uit de stam wordt gegeten. Dat bevat overigens oxaalzuur, en is daardoor laxerend.

CADUSHI CACTUS

Populair op de Antillen is de Peruaanse appelcactus, die helemaal niets met Peru van doen heeft. De cadushi. Heeft een cactusvrucht met een gladde huid en eetbaar vlees, dat op de Antillen als vervanger van okra wordt gebruikt.

CARDÓN CACTUS

Zijn licht behaarde vrucht noemen de Seri xaasj, de cardón of sahueso. Ze zijn er met wit en met rood vruchtvlees, zoals de pitahaya.

CHOLLA CACTUS

Voor Amerikanen is de cholla een begrip, vooral de teddybeer-cholla die daar in grote getale voor komt. De vrucht toont grote overeenkomst met de Opuntia een naast familielid van de cholla.

OPUNTIA

Bij ons is de opuntia bekend als de cactusvrucht, omdat het de enige is die in ons land vers verkocht wordt. Hij wordt uit Zuid-Europa en Noord-Afrika geïmporteerd.

PITAHAYA

De pitahaya is nog niet zo lang op de Nederlandse markt, en ook niet overal verkrijgbaar. In de grote steden wel. Hij wordt niet zo gauw met een cactus geassocieerd omdat de stekels ontbreken. Maar in het wild prikt hij geducht.

SAGUARO

Misschien wel de meest exotische van alle is de vrucht van de saguaro die in Noord-Amerika extreem beschermd is. Alleen leden van de O'odham stam hebben toestemming de vrucht te oogsten voor hun spirituele gebruiken.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Hoewel cactussen inmiddels op meerdere plaatsen in de wereld groeien, zijn ze inheems op het Amerikaanse continent. E´n soort komt van origine ook voor buiten Amerika, de Rhipsalis bacifera, die in tropisch Afrika groeit, op Madagaskar en in Sri Lanka. Voor zo ver er cactussen in Europa voor komen, zijn deze geïmporteerd. Dat betreft in hoofdzaak de Opuntia.

Het word cactus stamt via het Latijn uit het Oud Grieks κακτος, kaktos, een naam die Theophrastus gebruikte voor een stekelige plant van onbekende oorsprong, vermoedelijk de kardoen, geen cactus trouwens

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Cactus | Wikipedia (EN/NL) Cylindropuntia bigelovii (hanging chain cholla) | Wikipedia (EN) Cylindropuntia (cholla's) | Wikipedia (EN) Cylindropuntia species | IUCN Red List of threatened species 2014.3