Groenlof
Groente (Asteraceae)
GROENLOF
 
GROENLOF | CICHORIUM INTYBUS VAR FOLIOSUM
SUIKERBROOD [BOVEN] EN BINDSLA [ONDER]

GROENLOF

Groenlof of suikerbrood (Cichorium intybus var foliosum) is een blad-cichorei, waarvan de krop doet denken aan een romaine (bindsla), die van de Ceasar salade. De krop kan een gewicht hebben tot wel een kilo of twee. Groen van buiten, maar geel van binnen zoals frisee of krulandijvie.

Groenlof is tweejarig, heeft een relatief dunne wortel en een soms uitwaaierende krop. Deze vormt zich in een maand of drie in het eerste groei-jaar. De bitterheid van groenlof is spreekwoordelijk, maar groenlof is aanzienlijk minder bitter dan witlof, en zoeter.

Van de wortels van de cichorium sativus werd in de Tweede wereldoorlog koffie getrokken, die bekend stond onder de naam 'surrogaatkoffie'. Absoluut caffeënevrij, maar (uit de eerste hand) niet erg aangenaam - lees bitter - van smaak.

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Groenlof is niet gemakkelijk verkrijgbaar. het hele jaar te verkrijgen. Verwijder de buitenste, althans de leijke bladeren. Snijd de lof eventueel fijn, en zet de gesneden enige tijd in water om er de bitterheid van weg te nemen.

BEWAREN

Groenlof blijft enkele weken goed in de koelkast, en is zelfs gesneden nog enkele dagen houdbaar. Op een koele plek (12-15°) is groenlof zelfs enkele weken houdbaar, mitser nog een stukje wortel aan zit.

DE BEREIDING

Groenlof wordt zowel rauw als gekookt gegeten, en combineert uitstekend bij varkensvlees. Vanwege de bittertonen verdient het aanbeveling deze groente in groentenbouillon te koken, met toevoeging van citrus in de vorm van wat citroensap en/of szechuanpeper.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN) GROENLOF
smoren
15-20 minuten
koken
12-15 minuten
roerbakken
3-5 minuten
grilleren
8-12 minuten
stomen
13-16 minuten
 

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Cichorei was bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen, maar werd pas 'mode' in de 16e eeuw, toen in de Zuidelijke Nederlanden voor het eerst werd geëperimenteerd met het bleken van de groente om de bitterheid weg te telen.

In de 18e eeuw kwamen de eerste 'uytspruytselen' als exclusieve groente op de markt onder de naam kapucijnerbaard

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

In Nederland is het woord groenlof ingeburgerd, in de meeste landen kent men deze cichorei onder de benaming suikerbrood, die het aan zijn uitgesproken zoete smaak dankt. Een Oud-Nederlands woord is suikerij.

VERTALING GROENLOF

engels
sugarloaf chicory
frans
chicorée sauvage améliorée
italiaans
pan di zucchero
spaans
endibia
duits
herbstzichorie
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De groenlofbladeren bevatten veel antioxidanten zoals zea-xanthine en luteïne, en een matige hoeveelheid essentiële B-complex vitaminen zoals foliumzuur, pantotheenzuur , pyridoxine (B6), thiamine (B1) en niacine (B3). Wel bevat groenlof veel vitamine K.

de bitterse smaak wordt veroorzaakt door lactucine en lactucopicrine .

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

23
kcal
( 96,2 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
4,5
gram
koolhydraten
0,6
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
16
mg
omega-3
93
mg
omega-6
VITAMINES
9
µg
vitamine A
(1% ADH)
0,3
mg
nicotinezuur
(2% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
80
µg
vitamine B9
(40% ADH)
8
mg
vitamine C
(10% ADH)
2,3
mg
vitamine E
(19% ADH)
255
µg
vitamine K
(340% ADH)
MINERALEN
19
mg
calcium
0,3
mg
koper
0,6
mg
ijzer
302
mg
kalium
13
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
22
mg
natrium
40
mg
fosfor
0,9
µg
selenium
0,6
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Witloof chicory | Purdue University, New crops & plant products Chicory | Wikipedia (EN) Groenlof | Mergenmetz