Akkerkool
Groente (Asteraceae)
AKKERKOOL
 
AKKERKOOL | LAPSANA COMMUNIS
BLOEI EN BLADVORM

AKKERKOOL

De akkerkool (Lapsana communis) is vrij onbekend. De plant groeit langs wegen en dijken en kunnen ruim een meter hoog worden, maar sommige soorten blijven heel klein. Akkerkool is lid van de composieten- of asterfamilie (Asteraceae).

De akkerkool is de enige plantensoort in het geslacht Lapsana. Vrioeger omvatte dit geslacht negen soorten, maar na een hertoedeling is alleen de akkerkool overgebleven.

De planten hebben lange, lichtbehaarde stelen, met bloemen die alleen uit lintbloemen bestaan. Ze bloeien van juni tot augustus; op bewolkte dagen blijven de hoofdjes gesloten, op zonnige dagen zijn de bloemen alleen 's ochtends open. Alleen de jonge blaadjes worden gegeten, ze smaken een beetje naar radijs met een bittere toon.

AANKOOP EN GEBRUIK

De jonge blaadjes kunnen het best geplukt worden voordat de plant gaat bloeien. Ze worden fijn gesneden om gebruikt te kunnen worden in salades en omeletten of kort te koken zoals spinazie, en zijn licht laxerend.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Akkerkool heeft zijn oorsprong in EurAzië. Vandaar heeft de plant zich over de hele wereld verspreid.

In Japan wordt akkerkool gegeten tijdens nanakusa-no-sekku, het feest van de zeven bloemen, vergezeld van zes andere kruiden: daikon, raap, vogelmuur, herderstasje, jersey cudweed en Japanse peterselie, en rijst.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische naam lapsane, die in veel talen verbasterd is tot de soortnaam komt van het Griekse Ia(m)psanè, een plant die bekend stond om zijn purgerende eigenschappen.

VERTALING AKKERKOOL

engels
nippleworth
frans
lapsane commune
italiaans
lassana
spaans
lapsana
duits
gemeiner rainkohl
japans
 
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Lapsana | Wikipedia (EN/DU/NL) Akkerkool | Wilde planten in Nederland en Belgi&eum; Akkerkool | Waarneming.nl; Plant database, Lapsana communis | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Lapsana communis | Plants for a future