Violetta di Albenga
groente
VIOLETTA DI ALBENGA
 
ASPARAGO VIOLETTO DI ALBENGA | DE (DEELS) PAARSE ASPERGE

ASPARAGO VIOLETTO DI ALBENGA

De paarse asperge van Albenga (asparagus officinalis) wordt verbouwd in Albenga in de Italiaanse Riviéra. Een speciale soort - uniek in de wereld - door de paarse kleur die naar de basis toe vervaagt.

De paarse verkleuring treedt niet op als gevolg van de teelttechniek, maar door de genetische opbouw van de plant met 40 chromosomen, terwijl andere aspergesoorten er 20 hebben. Door deze afwijkende opbouw kan de plant niet met andere asperges gekruist worden, en behoudt de plant zijn eigen karakter.

De paarse asperge wordt in de periode van maart tot eind juni geoogst. Door de bodem te verwarmen kan de start van het seizoen vervroegd worden tot december en dan tot april duren. De asperge is boterzacht en wordt kort gekookt. Hij wordt klassiek bereid, begeleid door gekookt ei en parmesaanse kaas, of een extra vergine taggiasca. Bij voorkeur niet koelen of invriezen. Aanbevolen wijn: Vermentino.

Het aspergegebied van Albenga bevindt zich op de alluviale gronden die zijn afgezet door de 3 km lange rivier, de Centa, die nabij Albenga uit komt in de Golf van Genua.

Deze bijzondere aspergesoort is door en ondanks de boeren van Albenga behouden. In het verleden was de aspergeteeltop de vlakte van Albenga zeer uitgebreid en verbouwde men er verschillende soorten paarse asperges. Maar het aspergegebied is gedecimeerd en veel soorten zijn daarmee verloren gegaan.

Om te illustreren hoe de teelt van asperges is gekrompen, enkele cijfers. In de jaren dertig verbouwde men nog 300 hectare met deze specifieke soort. Aanvankelijk liep het areaal terug naar 140 hectare in de jaren zeventig, en later naar nog geen 10 hectare in het jaar 2000. Een dramatische afname, in belangrijke mate veroorzaakt door de keuze van de boeren om producten te gaan verbouwen die meer op leveren. De jaarproductie van de asparago di albenga bedraagt momenteel circa 200.000 ton, een klein procent van de totale asperge-productie in Italië, dat was ooit 10%.

Hoewel deze paarse asperge alleen voor komt op de vlakte van Albenga, is aan deze asperge (nog) geen Europese bescherming verleend.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

20
kcal
( 83,7 kJoule)
2,2
gram
eiwitten
4
gram
koolhydraten
1,9
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
1040
mg
omega-3
VITAMINES
252
µg
vitamine A
(32% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
52
µg
vitamine B9
(26% ADH)
5,6
mg
vitamine C
(7% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9% ADH)
41,6
µg
vitamine K
(55% ADH)
MINERALEN
24
mg
calcium
0,2
mg
koper
2,1
mg
ijzer
202
mg
kalium
14
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
2
mg
natrium
52
mg
fosfor
2,3
µg
selenium
½
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Etymologiebank asperge | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Asparagus, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com De rol van Catharine de' Medici in de Franse keuken | Université de Liege De asparago violetto di albenga | Eat Italy Genova De asparago violetto di albenga | La Fondazione Slow Food per la Biodiversità Onlus De asparago violetto di albenga |