Asparago di Cimadolmo
Groenten (Asparagaceae)
ASPARAGO DI CIMADOLMO
 
ASPARAGO BIANCO DI CIMADOLMO PGI

ASPARAGO BIANCO DI CIMADOLMO PGI

De asparago bianco di Cimadolmo kan niet anders dan een witte asperge zijn. Het Europees PGI-certificaat voor de vijf soorten witte en de vijf soorten groene asperges die van oudsher in dit gebied geteeld worden, is in 2001 verleend.

Het aspergegebied Badoere ligt op de zandige leemgronden van de Veneto aan de rivier de Piave. De teelt dateert uit de 17e eeuw, en is voor het eerst beschreven in 1679. Toen met de Tweede wereldoorlog de Italiaanse zijde-industrie ineen stortte, schakelden veel boeren in de Veneto van de zijdeteelt over op de aspergeteelt. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de asperges.

Het PGI-gebied betreft de gemeenten Cimadolmo, Brede di Piave, Fontanelle, Mareno di Piave, Maserada sul Piave, Oderzo, Ormelle, Ponte di Piave, Santa Lucia di Piave en Vazzola.

Het vochtige, warme klimaat is zeer bevorderlijk voor de groei van de asperges, die met doeken worden afgedekt, zodat het vocht wordt vastgehouden en de asperges van zonlicht verstoken blijven. Het aspergeseizoen duurt er van begin april tot het Feest van Sant Antonio da Padua op 1 juni. In 2006 is de 'aspergeweg' (strada dell'asparago) opgericht waarin alle betrokkenen bij de aspergeteelt, restaurants en gemeenten aangesloten zijn, ook die van het naburige Badoere.

De asperges worden met zorg verbouwd, met 'een minimum aan chemische interventie', met gebruikmaking van organische bemesting. In hoeverre de asperges ook biologisch zijn, wat wordt gesuggereerd, is moeilijk vast te stelllen.

DE GETEELDE SOORTEN

Onde het PGI-certificaat vallen de volgende aspergesoorten: Precoce Argenteuil, Gladio, Larac, en de JM2001 en JM 2004 cultivars.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Asparago bianco di Cimadolmo | Wikipedia (IT) Asparago bianco di Cimadolmo | Concorzio Asparago Bianco di Cimadolmo Asparago bianco di Cimadolmo | Food in Italy