Tere asperge
Groenten (Asparagaceae)
TERE ASPERGE
 
TERE ASPERGE | ASPARAGUS TENUIFOLIUS

TERE ASPERGE

De tere asperge (Asparagus tenuifolius) is zeer populair in Spanje waar hij de Espárragos Triguero wordt genoemd, naar de streek waar hij is gevonden. Triguera betekent overigens ook 'tarwe'.

Het is een meerjarige, groenblijvende plant. Het is een struikachtige plant, die 30 tot 80 cm hoog wordt. Hij groeit cylindrisch, rechtop, als veren. De stengels zijn aan de voet verhout en sterk vertakt. De 'tere' bladeren staan in groepjes van 10 tot 25, maar zijn schijnbladeren, cladoden. Dat zijn op bladeren gelijkende takjes die net als bladeren voor de fotosynthese zorgen.

De bloemen zijn tweeslachtig, en groeien solitair. Ze zijn wit tot wit-groen, met groene strepen. De asperge bloeit van april tot de tweede helft van juni. Daarna vormt hij besjes die paars worden wanneer ze rijpen.

GEBRUIK

De plant heeft een complex wortelstelsel (rhizome) waaruit zich dunne scheuten vormen. Ze zijn groen tot paars van kleur en smaken enigszins bitter. Ze kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Wanneer je in het wild geplukte asperges bereidt, moet je ze goed wassen met het oog op vervuiling door passerende wilde dieren. Snijd bovendien de vezelige onderkant weg.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De tere asperge is algemeen voorkomend in het noordelijk deel van het Middellandse zeegebied, zowel langs de kust als meer landinwaarts.

Landen waar hij in het wild voor komt zijn Italië, de zuidelijke delen van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, de Balkan, het noordwesten van Turkije en de Oekraïne. Hij groeit in bergachtige gebieden en langs rivieren, tot een hoogte van 1.300 meter.

Het is één van de acht in Italië groeiende wilde aspergesoorten naast de Asparagus acutifolius: Asparagus albus (asparago bianco) Asparagus aphyllus (asparago costiero senza foglie), Asparagus maritimus (asparago amaro), Asparagus officinalis (asparago comune), Asparagos pastorianus (asparago di pastor), Asparagus stipularis (asparago spinoso) en de Asparagus verticillatus.

De Asparagus acutifolius (asparago pungente) is één van de weinige soorten die je er op de markt kunt krijgen. De prijs liegt er niet om.

In Italië kent men een stelsel van veelal provinciale wetten die het plukken van wilde asperge reguleren. In Toscane bijvoorbeeld is het sinds 2001 toegestaan om zonde restricties wilde asperges (Asparagus acutifolius) te plukken, maar is het verzamelen van de Asparagus tenuifolius (asparago sylvestris) beperkt tot 30 scheuten per persoon per dag. De boete voor overschrijding van dit quotum bedraagt tot wel € 15,00 per scheut, met inbeslagname van de gehele oogst.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische naam komt uit het latijn en betekent 'asperge met de kleine, dunne blaadjes'. Dat hoeft verder geen toelichting.

VERTALING

engels
asparagus
frans
 
asperge à feuilles étroites
italiaans
asparago marino
spaans
 
duits
zartblättriger spargel
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Asparagus tenuifolius | Plants for a future Asparagus tenuifolius | Wikipedia (DU) Asparagus | eMonocot Asparagi, le 8 specie presenti in Italia | Altavastese.it Asparagus tenuifolius | Flore alpes Asparagus tenuifolius | Guida alla flora spinanea commune di Pontasseve (IT) Asparagus tenuifolius | Flora del Modenese (IT)