Witte asperge
Groenten (Asparagaceae)
WITTE ASPERGE
 
ASPARAGUS ALBUS | PORTUGAL ©2009 FOTO: M. Porto

WITTE ASPERGE

De witte asperge is een in het wild voor komende asperge. Deze Asparagus albus komt vrij algemeen voor in het westelijk deel van het Middellandse zeegebied.

Het is een meerjarige, groenblijvende doornige struik, die hoogstens een meter. Hij groeit op een harde, liefst kalkrijke bodem. De stengels zijn aan de voet verhout en sterk vertakt.

Hij draagt tweeslachtige wit tot violette bloemen, die in de bladoksels groeien, en door bijen bevrucht worden. Hij bloeit aan het einde van de zomer en vormt dan rode besjes. De besjes rijpen in september en oktober en worden door vogels verspreid.

GEBRUIK

De plant heeft een complex wortelstelsel (rhizome) waaruit zich nieuwe, ijle scheuten vormen. Ze zijn eetbaar, maar vragen vanwege hun bitterheid herhaald koken en afgieten. Daardoor komt de zoetheid (iets) beter naar voren.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De asparagus albus is inheems in het Middellandse zeegebied, Frankrijk (in het zuiden), Sardinië, Sicilië, Italië, Spanje (kuststrook Murcia, valleien van Segura en Guadalentin) en Portugal, en het noorden van Afrika, Marokko, Algerije, Tunesiëen Libië, en de Spaanse eilanden o.a. die voor de Noord-Afrikaanse kust (Las Palmas, Tenerife).

Zowel op de Rode lijst van Frankrijk als die van Europa is de witte asperge aangemerkt als LC ('least concern'). De witte asperge komt niet voor in de internationale rode lijst van het IUCN.

In Italië worden acht wilde soorten gevonden en gegeten: de Asparagus albus (asparago bianco) Asparagus aphyllus (asparago costiero senza foglie), Asparagus acutifolius (aspargo pungente), Asparagus maritimus (asparago amaro), Asparagus officinalis (asparago comune), Asparagos pastorianus (asparago di pastor), Asparagus stipularis (asparago spinoso), Asparagus tenuifolius (asparago marino) en de Asparagus verticillatus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische naam albus verwijst naar de witte bloemen, niet zoals in de populaire benaming 'witte asperge' naar de kleur van de bleek geteelde scheut.

VERTALING

engels
white asparagus
frans
asperge blanche
italiaans
 

asparago selvatico,
~ bianco

spaans
 
esparraguera amarguera
duits
spargel
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Asparagus albus | Wikipedia (ES) Asparagus albus | Plants for a future Asparagus albus | Région de Murcia Asparagus albus | eMonocot Asparagus albus |Plant Biodiversity of South-Western Morocco Asparagus albus | Flora of Portugal Asparagus albus | European environment agency Asparagus | eMonocot Asparagi, le 8 specie presenti in Italia | Altavastese.it