top
Selderijzaad
Apuaceae graveolens
Selderijzaad
 
Selderijzaad - Apium graveolens ©2006

Selderijzaad

Selderijzaadjes zijn de zaadjes van de Apium graveolens, een tweejarige plant uit de familie van de schermbloemigen (Apiaceae). Ze smaken sterk naar selderij, sommigen zullen de smaak zelfs als bitter ervaren.

De zaadjes zijn bruin en langwerpig, en zo fijn, ongeveer zo groot als een maanzaad, dat ze ook zonder malen aan een gerecht of drank kunnen worden toegevoegd. De smaak en geur van selderijzaad is te danken aan de carbonylverbindingen (phthalides) in selderij-olie, die overigens voor het merendeel (60-70%) uit limoneen bestaat. De smaak is wat bitterig, wat selderijzaad geschikt maakt voor gebruik in zuurkoolgerechten, salades zoals coleslaw, pickles en in combinatie met zout in Bloody Mary's en tomatensap. Voor dat laatste kun je selderijzout gebruiken, een (kant-en-klaar of zelfgemaakt) mengsel van één deel gemalen selderijzaad op twee delen fijn zout.

Zoals bij alle specerijen verdient het aanbeveling selderijzaad pas op het laatste moment te malen om er maximaal rendement uit te halen. Maal je het zelf, rooster het dan kort, je maalsel zal er fijner van worden doordat het zaadje knapperiger wordt. Verhit niet te sterk of te lang, daarmee verlies je aroma's. Gemalen is selderijzaad een fijn, donkergroen-bruin poeder.

Selderijzaadjes zijn afkomstig van gecultiveerde, 'wilde' selderij, een tweejarige plant, die in het tweede jaar zaden trekt.

gedroogde zaden gemalen zaden

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Selderijzaad vind je in menig specerijenschap, let bij aankoop extra goed op de kleur. Hoe geler de zaadjes hoe matiger de kwaliteit. Selderijzaad is ook gemalen verkrijgbaar en in de vorm van selkderijzout, een mengsel van gemalen selderijzaad en zout.

Culinair gebruik en bereiding

Selderijzaad wordt graag gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken, wat de laatste betreft een erfenis van de Romeinse keuken. De niet gemalen zaadjes kunnen een gerecht 'zanderig' maken, omdat ze zo klein en knappoerig zijn. Gebruik daarom liever gemalen selderijzaad, ook in rubs. Een uitzondering op de regel is het gebruik van selderijzaad in opleg, de zure of zoetzure basis voor het inmaken van groenten als augurken.

Selderijzout combineert goed met tomaten en aardappelen.

Benamingen in diverse talen

engels
celeryseed
frans
graines de céleri
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Naast hiernaast genoemde voedingsstoffen bevat selderijzaad 60 mg phytosterol per 100 gram.

Samenstelling per 100 gram rauw product

392
kcal
(1640 kJoule)
1801
gram
eiwitten
41,4
gram
koolhydraten
2,2
gram
vezels
15,9
gram
waarvan suikers
3,7
gram
vet
200,0
mg
omega-3
3520
mg
omega-6
Vitaminen
17,2
µg
vitamine A
(2,1% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21,4% ADH)
3,1
mg
nicotinezuur
(19,4% ADH)
0,9
mg
vitamine B6
(64,3% ADH)
10,0
µg
foliumzuur (B9)
(5,0% ADH)
17,1
mg
vitamine C
(21,4% ADH)
1,1
mg
vitamine E
(9,2% ADH)
mineralen
1767
mg
calcium
1,4
mg
koper
44,9
mg
ijzer
1400
mg
kalium
440
mg
magnesium
7,6
mg
mangaan
160
mg
natrium
547
mg
fosfor
12,1
µg
selenium
6,9
mg
zink

Bronvermelding update januari 2023

Celeryseed, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com
slotregel