Peterselie
Kruid (Apiaceae)
PETERSELIE
 
div id="breadcrumbs_back">
PETERSELIE | PETROSELINUM CRISPUM
BLAD- EN KRULPETERSELIE

PETERSELIE

Peterselie (Petroselinum crispum) is een schermbloemige (Apiaceae), vooral bekend als groen keukenkruid. De wortel wordt in onze regio beschouwd als een delicatesse, maar is daarbuiten vrijwel onbekend.

Niet alleen omdat het gemakkelijk verkrijgbaar is, maar ook omdat gedroogde peterselie weinig smaakvol is, gebruiken we peterselie vooral vers. Peterselie is ook gemaakelijk te verbouwen, dus een plantje in of bij huis is in de regel geen onoverkomenlijkheid.

De soortnaam 'crispum' duidt op de knapperigheid van het peterselieblad. De knapperigste soort is de Petroselinum crispum var crispum, krulpeterselie genoemd. Deze wordt vooral gebruikt voor garnering, want smaakt beduidend minder dan de platte peterselie , de variëteit latifolium. Beide worden om hun blad geteeld, de variëteit tuberosum om zijn penwortel.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Verse peterselie is het hele jaar door vers verkrijgbaar, in bosjes verkocht of (onnodig) in blisterverpakking.

BEWAREN

Bewaar verse kruiden altijd in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek tegen uitdroging. Bevochtig en vernieuw de doek met enige regelmaat en verwijder takjes met bladeren die geelkleuren of verwelken, dan houd je peterselie zeker twee weken goed.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Peterselie wordt al sedert het begin van de jaartelling gecultiveerd. De oorsprong ligtvermoedelijk in het oostelijk gedeelte het Middellandse zeegebied.

Voor de Romeinen was peterselie in de eesrte plaats 'dood en verderf' en in de tweede plaats bescherming en zuivering. Om die laatste reden gebruikten ze peterselie in ruime mate als 'garnering', wij zouden dat nu 'omwiile van de voedselveiligheid' noemen.

Ook de Grieken associeerden peterselie met de dood. Volgens Plutarchus, een Romeins historicus (46-119 na Christus), buitte een Keltisch strijdheer dat uit en voorkwam zo een invasie door een Sterk grieks leger. Hij stuurde honderden ezels bepakt met peterselie in de richting van de Griekse troepen. Bij het zien er van namen de Grieken acuut de benen. En nog altijd ? De'eis thai selinon is een Griekse uitdrukking (er is alleen nog peterselie nodig), die de betekenis heeft van met één voet in in het graf te staan.

Onder Karel de Grote (742-814) werd peterselie vanuit het Middellandse zeegebied naar de keizerlijke tuinen en kloosters in het noorden en het midden van Europa overgebracht. In de Capitulare de villis, een verordening van Lodewijk de Vrome uit 795, wordt Petresilinum genoemd als plant die op zijn landgoederen aangeplant mocht worden, hetzij als voedselplant, hetzij als geneeskruid.

Peterselie groeit in het wild in Turkije en Libanon, op Sardinië en in Algerije.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische geslachtsnaam is de klassieke Latijnse naam voor peterselie, afgeleid van het Griekse woord er voor : petroselinon. Dit woord is samengesteld uit petros (rots of steen) en selinon (selderij). Vanwege de uiterlijke verwantschap van het blad met koriander, wordt peterselie in veel talen, zoals in het Chinees. koriander genoemd, vaak met het voorvoegsel 'Europees'.

VERTALING PETERSELIE

engels
parsley
frans
persil
italiaans
prezzemolo
spaans
perejil
chinees
xiang cai 香菜
kantonees
hoeng coi
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Peterselie is rijk aan vitamine A en C, calcium, niacine en riboflavine.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

26
kcal
( 108,8 kJoule)
3
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
0,8
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,3
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
8
mg
omega-3
115
mg
omega-6
VITAMINES
2808,3
µg
vitamine A
(351% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1,3
mg
nicotinezuur
(8% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
152
µg
foliumzuur (B9)
(76% ADH)
133
mg
vitamine C
(166% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(6% ADH)
1640
µg
vitamine K
(2187% ADH)
MINERALEN
138
mg
calcium
0,1
mg
koper
6,2
mg
ijzer
554
mg
kalium
50
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
56
mg
natrium
58
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
1,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Apiaceae | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Petroselinum crispum | Gernot Katzer's spice pages Pflanzenliste des Capitulare | Botanischer garten Aachen, biokybernetisches zentrum Parsley, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Parsley | Botanical.com That devilish parsley | John W. Jett, Horticulture magazine publ West Virgina University Extension service