Komijnzaad
Specerij (Apiaceae)
KOMIJNZAAD
 
KOMIJNZAAD

KOMIJNZAAD

Komijnzaad is het 'zaad' van de Cuminum cynimum, een plant uit de familie van de schermbloemachtigen Apiaceae, waartoe ook selderij en peterselie horen.

De komijnplant is een rijkt vertakte plant met gesegmenteerde blaadjes, vergelijkbaar met de blaadjes van venkel, maar kleiner en donkergroen van kleur. De plant wordt circa 30 cm hoog, zelden hoger. Komijn heeft kleine wit-rose bloempjes en (tweedelige) splitvruchten, net als karwij. De 'zaadjes' zijn 4-8 mm groot en hebben acht ribben. Ze zijn pittiger van smaak, lichter van kleur, rechter van vorm en hebben een minder glad oppervlak dan karwijzaad

De karakteristieke smaak komt van de aromatische verbindingen en de komijn-alcohol in de essentië olie. De smaak komt het best tot uitdrukking wanneer je de zaadjes in de vijzel breekt en kort roostert, in een droge pan. Komijnzaad is in Nederland vaak djinten genoemd, algemeen verkrijgbaar, zowel als (gedroogd) zaad als gemalen. En, typisch Nederlands, komijnenkaas. Komijnzaad wordt van oudsher in de Aziatische en Arabische keukens gebruikt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Komijn wordt al ver voor de jaartelling gecultiveerd, bijvoorbeeld in Egypte en Perzië (Turkmenistan), waar het vermoedelijk zijn oorsprong heeft. Van oudsher wordt komijn gebruikt in een uitgestrekt gebied tussen het oostelijk gedeelte het Middellandse zeegebied en India.

De Egyptenaren gebruikten komijn onder meer bij het brood. Ze maakten er een dukka mee, een mengsel van komijn, koriander en kaneel, met geroosterde noten, knoflook en zout. Plinius beschrijft hoe de Romeinen komijnzaad gebruikten komijn in brood, water en wijn, om medicinale redenen en omwille van de smaak.

Vanaf de Middeleeuwen is komijn in heel Europa een veel gebruikt kruid. Komijn wordt over de hele wereld verbouwd, niet aleen in Europa en Azië maar ook in Zuid-Amerika. De grootste producent is India, dat 70% van de wereldproductie voor rekening neemt, maar het leeuwendeel ervan zelf consumeert. De komijn op de Nederlandse markt is afkomstig uit Egypte, Turkije en Iran, ook al vermeld de verpakking in de regel de Indonesche naam, daar komt het zéker niet vandaan. De oogst in deze regio's vindt in juni/juli plaats, gedurende de warme zomermaanden, in tegenstelling tot de oogst in India die al vanaf februari start.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische geslachtsnaam is ontleend aan de griekse benaming van komijn kúmĩnon, op haar beurt afgeleid van het Arabische kammũn. De Nederlandse benaming is vermoedelijk in de12eeeuw uit het Oudfrans overgenomen (comin).

VERTALING KOMIJNZAAD

engels
cumin
frans
cumin
italiaans
cumino
spaans
comino
indonesisch
djinten
chinees
zi ran 孜然
kantonees
zi jin
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

345
kcal
( 1443,5 kJoule)
15,8
gram
eiwitten
52,3
gram
koolhydraten
14,9
gram
vet
½
gram
verzadigd
9,9
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,7
gram
meervoudig onverzadigd
1690
mg
omega-6
VITAMINES
45
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
6,1
mg
nicotinezuur
(38% ADH)
½
mg
vitamine B6
(36% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
MINERALEN
1196
mg
calcium
1,1
mg
koper
18,5
mg
ijzer
1694
mg
kalium
385
mg
magnesium
6,5
mg
mangaan
88
mg
natrium
487
mg
fosfor
3,7
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Apiaceae | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Spice production in Asia - an overview | N. Chomchalow, Assumption University, Thailand Etymologiebank komijn | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Cumin | Botanical.com Spices in ancient Egypt | Hungry history